måndag 30 augusti 2010

Miscellaneous Monday - the return of the bröllop

Precis när du trodde att årets bröllopshysteri var över... Det har visserligen varit en hel del bröllopsprat i år, även här på CHRIB, men jag kan inte låta bli att tipsa om en ny bokserie som heter Bröllopsfixarens dotter av Coleen Murtagh Paratore. Jag läste del ett, Öppna ditt hjärta, för ett tag sen och nu ligger den andra delen, Amors pilar, på sängbordet och väntar.

Böckerna handlar om Willafred Havisham vars mamma arbetar som bröllopsfixare. Trots att hon själv inte längre tror på kärleken. Hon vill inte heller att Willa (som hon själv kallar sig) ska ägna sig åt drömmerier om kärlek och annat trams. Willa har aldrig träffat sin pappa, han dog innan hon föddes, men hon vill väldigt gärna ha en ny och hon försöker hela tiden att hitta en. Tyvärr har hennes mamma andra planer för sig och dottern. Spännande, kul, sorgligt och romantiskt i en härlig blandning.

På biblioteket har vi placerat boken på Hcg-avdelningen, dvs ålder 9-12 år, men jag tycker att den lika gärna hade kunnat stå på ungdomsavdelningen. Kärleken är evig!

/Ulrika

PS Igår besökte jag Den stora trädgårdsfesten på Sofiero Slott i Helsingborg. Gissa vilket tema dom hade där? Kolla här för ledtrådar.DS

fredag 27 augusti 2010

Freaky Friday - nallens återkomst?

När mobiltelefonerna började spridas över världen i mitten av 80-talet fick dom smeknamnet (öknamnet?) yuppienallar. Trendiga kostymnissar av båda könen med bärbara datorer och tjusiga portföljer sågs springa omkring med dessa små kelgrisar.

Idag är det inte många som använder ordet nalle om sin mobil men en ny kundkrets kanske återinför det? Läste nämligen att målgruppen för den nya mobilen i-baby är femåringarna! Freaky tycker jag! Läs mer här.

/ Ulrika

torsdag 26 augusti 2010

Wordy Wednesday - juryn har beslutat

I veckan samlades vi i juryn för att utse vinnarna av bibliotekets och Kristianstadsbladets Novelltävling 2010. Varje år blir vi lika imponerade av våra unga författare. Idéerna, språket, skrivarglädjen och fantasin. Fantastiskt roligt att få läsa alla bidrag, och en ynnest att som vuxen få en liten glimt av hur dagens unga tänker och lever. Tack alla ni som skickat in och ett stort grattis till vinnarna!

Lördagen den 4 september kan ni läsa vinnarnovellerna i Kristianstadsbladet och kl.13.30 kan ni se och höra vinnarna live på Stadsbibliotekets scen när dom tar emot sina priser och pratar om sitt skrivande. Alla är hjärtligt välkomna!

/ Ulrika

tisdag 24 augusti 2010

Tipsy Tuesday - and the winner is...

Igår avslöjade Sveriges Radio vinnaren av Barnens Romanpris 2010. De fem nominerade böckerna var:

Vi rymmer igen av Bo R. Holmberg
Hedvig och Hardemos prinsessa av Frida Nilsson Kung Steve och alla hemlösa hjärtans blues av Thomas Fröhling
Fyren och stjärnorna av Annika Thor och Per Thor Adzerk – den vita hingsten av Lin Hallberg

Nomineringslistan sammanställdes av en grupp vuxna barnbokskritiker som ur 2009 års svenska utgivning valde ut fem böcker för 9-12-åringar. Juryn har bestått av sex mellanstadieelever från Rambodalsskolan i Norrköping. Under några veckor har man kunnat lyssna på barnens bokdiskussioner på radions P1. Jag har tyvärr missat några avsnitt men alla finns att lyssna på här . Det är jättespännande och kul att höra hur deltagarna resonerar och jag blev sugen på att läsa alla böckerna.

Vem blev då årets vinnare av Barnens Romanpris?
Stort grattis säger vi till Lin Hallberg som fick priset för boken Adzerk - den vita hingsten. Här kan du läsa mer om boken.
Lin Hallberg säger själv så här om priset:" – Det är extra roligt att få priset eftersom det är unga läsare som har röstat fram boken. Barnens Romanpris ger mig inspiration och möjlighet att fortsätta skriva om olika hästkulturer. Nu blir höstens äventyr på Island av!" Hon säger också att priset är en seger för hästboken som genre. Något som säkert alla häst- och boktokiga barn håller med om!

/ Ulrika

fredag 20 augusti 2010

Freaky Friday - lästips eller ej?



Idag är det enligt CHRIB-traditionen dags för Freaky Friday. Idag presenterar vi lite annorlunda tips på läsning.
Öva flitigt i helgen så kan du kanske redan nästa vecka imponera på dina vänner. Om du inte åkt till akuten förstås!

/ Ulrika

torsdag 19 augusti 2010

Tittering Thursday - fådd eller snodd del 2

Blogbabes:en är som nämnts tidigare trogna läsare av Bokhora. Så när bokhororna uppmanar till enkätbesvarande om sommarläsning, går vi såklart igång! Del 1 kom igår och här följer del 2.

1. Bäst i sommar?
När jag upptäckte att jag faktiskt inte hade läst Harry Hole-deckaren Smärtans hus av Jo Nesbø! Stående på Maxi i Ronneby med pocketlängtan på väg till sommarhuset blev det en glad överraskning!

2. Sämst i sommar?
Att jag inte läst så mycket som jag önskat.

3. Vad har du helst läst på stranden?
Lättillgängliga saker som tidningar och tidskrifter, blev en del om kronprinsessparets bröllop till exempel. När man är på stranden med en rastlös 3-åring får det bli läsning som tål ständiga avbrott…

4. Var har du läst mest?
I sängen när den rastlöse 3-åringen äntligen somnat efter att ha vänt på dygnet under semestern…

5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
Misslyckades med Susan Sellers roman om systrarna Vanessa Bell och Virginia Woolf, en fin liten bok som tyvärr inte riktigt grep tag just då. Måste ge den en ny chans! Har inte heller lyckats att praktiskt genomföra de tips jag snappat upp teoretiskt i de trädgårdsböcker jag bläddrat i. Skyller på den varma sommaren och satsar på tidig höst!

6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
En hel hög med bilderböcker av Elsa Beskow! Puttes äventyr i Blåbärsskogen är ett måste i varje barnfamiljs bokhylla. En kulturskatt! ”Välkommen hit in i mitt rike…”

7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Johanna Thydells nya ungdomsroman Ursäkta att man vill bli lite älskad. Ser också fram emot att lyssna på Johanna på Kristianstad bokfestival!

Som vanligt finns böckerna på bibblan!

/Magdalena

onsdag 18 augusti 2010

Wordy Wednesday - fådd eller snodd?

Även om det kan vara svårt att tro finns det fler bra bloggar att besöka. Chrib är flitiga gäster på flera av dom, för inspiration och allmänbildning. På bokhora.se har dom just nu en inspirerande enkät-idé som vi helt fräckt har snott/lånat. Orginalet hittar du här. Dagens blogbabe:s svar följer nedan.

1. Bäst i sommar? Nisse Simonsons bok Varför mår vi så dåligt när vi har det så bra? gav mig både skratt och aha-upplevelser. Om vi bara förstod hur fantastisk vår hjärna är! En bok som definitivt orsakar skrattkramp är Du är en gräslig man, herr Grums! av Stanton. Humor i stil med Roald Dahl och Roddy Doyle.
2. Sämst i sommar? Denise Rudbergs Malin och Henrik. Har redan glömt storyn...
3. Vad har du helst läst på stranden? Ljudböcker och korsord. Måste hålla ett öga på barnen samtidigt!
4. Var har du läst mest? I sängen efter läggdags. Underbart! Läser aldrig i sängen annars, kan inte sluta läsa och det funkar inte så bra när man ska upp och jobba dagen efter.
5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats/misslyckats med? Har fortfarande inte läst klart Om Jesus av Jonas Gardell. Jag lägger den överst i högen men på nåt mystiskt sätt hamnar den ändå underst!
6. Nämn en ny bok du köpt i sommar: Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann av Jonas Jonasson. Gav den till min mamma men ska försöka knycka tillbaka den i höst.
7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?: Sofi Oksanens Utrensning. Hörde henne på radion i somras och blev väldigt nyfiken, både på författaren och boken. Och så hoppas jag så klart få frossa i nya härliga julböcker, kan aldrig få för många!

Imorgon är det dags för nästa blogbabe att besvara enkäten.

/ Ulrika

måndag 16 augusti 2010

Miscellaneous Monday- verkligt overkligt

Så var det slut på semestern, för den här gången. Det märks att hjärnmuskeln har vilat från ordinarie arbete, det går långsamt idag!
I år har semesterveckorna fyllts av luftkonditionering, massor av glass och vatten samt utflykter till exotiska platser som till exempel Rödeby och Gualöv.

En av dagsutflykterna gick dock ända ner till Ystad, till kommissarie Wallander-land.
I Ystad kan man hämta en broschyr på turistbyrån och sedan "gå i Wallanders fotspår"; fika på Fridolfs konditori, äta middag på hotell Continental eller helt enkelt gå till Mariagatan 10 där Wallander, enligt böckerna, har sitt hem.
Jag har själv inte läst alla Mankells böcker om kommissarien men det var ändå kul att följa hans spår.(Ännu roligare när vi sedan kom hem och satte på en Wallander-film för att kolla in alla platser vi besökt tidigare under dan.)

Kommissarie Wallander är ju en påhittad person men i Ystad är han nästan levande. Det kändes extra tydligt när vi under promenaden mötte den "riktige" Wallander, skådespelaren Krister Henriksson, cyklandes mot just Hotell Continental!
Blir du nyfiken så finns böckerna så klart här på bibblan.

/Ulrika

tisdag 10 augusti 2010

Tipsy Tuesday - Boxande

Fick ett kul tips på Bokhora häromdagen, om bokboxar och boxcirklar. Bokcirklar har väl de flesta hört talas om; man träffas några stycken och diskuterar böcker. Det kanske är böcker på ett speciellt tema eller kanske alla har läst samma bok och pratar om den?! Här på Kristianstadbibblan har vi en läseklubb som heter Bokäventyret som träffas några gånger per termin. Olika personer kan naturligtvis tycka väldigt olika om en bok, och det är det som är spännande när man träffas och pratar om böcker.

Samma sak går såklart att göra med serier på DVD (gärna i box-format) och då blir det alltså en boxcirkel! På P3 Kultur finns det nu en boxcirkel om hajpade serien The Wire. Det sägs ju att de första avsnitten i serien kan vara lite sega att ta sig igenom, så jag tror jag ska gå in på P3 Kultur och lyssna. Själv råkade jag somna i soffan när jag tittade på första avsnittet... Jag lovar att jag ska ge den en ny chans!

Bokboxar då? Jo, det är ju böcker i en serie som förpackas och säljs tillsammans i en snygg box! Se här bara på Cornelia Funkes Inkheart-trilogi (Bläckhjärta)!

/Magdalena

fredag 6 augusti 2010

Freaky Friday - Nostalgi

Ungefär en gång om året läser jag om hela Anne på Grönkulla-serien av L. M. Montgomery. Freaky? Nostalgi kallar jag det! Och nu ska jag avslöja en sak som faktiskt är lite freaky, jag blir fortfarande tårögd (till och med lite mer än tårögd...) av vissa partier i böckerna, fast jag har läst dem säkert 20 gånger. Det finns ett uttryck som Anne använder om riktigt nära vänner som hon har en speciell relation till; besläktade själar, och det är lite så jag känner när jag återvänder till dessa böcker. Det spelar ingen roll att ord och uttryck är gammaldags, ibland överdrivna och lite corny, det är så det ska vara!

Berättelsen om den föräldralösa flickan Anne som kommer till syskonparet Matthew och Marilla på gården Grönkulla i Avonlea har lästs och älskats av generationer läsare, så jag är inte helt ensam... Böckerna finns så klart på biblioteket, om ni känner för att läsa. Och mer info om Anne finns här!

/Magdalena

torsdag 5 augusti 2010

Tittering Thursday - Bollywood

Om du har vägarna förbi Regionmuséet i sommar får du inte missa utställningen om Bollywood! Visste du till exempel att Bollywood är världens största filmindustri som gör ca 900 filmer per år? Eller att den årliga publiken uppgår till svindlande 4 miljarder människor!!!? Så här står det på Regionmuséets hemsida: "Ta de filmgenrer du känner till, några du inte visste fanns, tillsätt sprakande färger samt 6-8 sångframträdanden – nu har du ingredienserna till en Bollywoodfilm." Det är särskilt sångframträdandena jag kommer ihåg från de Bollywoodfilmer jag har sett. Till och med i den mer allvarliga filmen Slumdog millionaire brister alla ut i sång och dans i eftertexterna. Filmen vann faktiskt en Oscar för "Best Achievement in Music Written for Motion Pictures, Original Song" för låten Jai Ho (första gången för en sång på hindi!). Lyssna på Jai Ho här!

/Magdalena

onsdag 4 augusti 2010

Wordy Wednesday - Bokförlag

Bokförlag känns som extremt wordy ställen, lite besläktade med bibliotek som de är. Hade jag inte jobbat på bibliotek är bokförlag en önskearbetsplats. Det är ju bokförlagen som "bestämmer" vilka av alla inskickade manuskript som faktiskt ska bli riktiga böcker, så man kan tänka sig vilket spännande jobb det är! Som det ser ut nu finns de flesta förlag i Stockholm (tyvärr), så vill man kolla in deras verksamhet är webbsajterna en bra början. Det finns en hel del förlag som ger ut ungdomslitteratur. På Rabén & Sjögren var Astrid Lindgren barnboksredaktör i många år. Andra tips är Alfabeta, Bonnier Carlsen, Kabusa, Natur & Kultur, Opal, B. Wahlströms och X Publishing. X Publishing är ett ganska nytt förlag som har specialiserat sig på just ungdomsböcker, kul! De har dessutom en rolig blogg.

Och annars finns alltid Vulkan, där du har möjlighet att publicera dina egna texter. Vi har bloggat om Vulkan i ett tidigare inlägg.

/Magdalena

tisdag 3 augusti 2010

Tipsy Tuesday - Pride

Veckan som gick var det Pride-vecka i Stockholm, vilket märktes även här. Stockholm Pride är Nordens största Pride-festival där homosexuellas, bisexuellas och transsexuellas rättigheter och uppmärksammas. med en massa programpunkter. Det hela avslutas med den färgstarka Pride-paraden som tågar genom Stockholm. Årets Pride-tema var makt, ett viktigt tema med tanke på att det är många homo-, bi- och transsexuella i världen som inte kan leva öppet och i vissa fall faktiskt förföljs på grund av sin sexuella läggning. Läs gärna mer på RFSL:s hemsida!

Det finns en hel del böcker som tar upp homosexualitet. Läs till exempel David Levithans Ibland bara måste man om 16-årige Paul som är gay. Paul blir blixtförälskad i nyinflyttade Noah och det hela kunde blivit väldigt bra om bara inte Paul hade krånglat med sin ex-pojkvän... Det som är annorlunda med denna boken är att handlingen utspelar sig i en visionär värld där det är helt ok att vara homosexuell! Även Johanna Lindbäcks bok från i år, Saker som aldrig händer, tar upp ämnet. Lina har bloggat om boken i ett tidigare inlägg.

/Magdalena