Idag rapporterar såväl tv och tidningar om det planerade mordet på konstnären Lars Vilks. I både USA och Irland har polisen funnit personer som haft långt gångna planer på att döda Vilks på grund av hans karikatyrteckning från 2007. Teckningen föreställer profeten Muhammed som rondellhund och skapades för en liten utställning i norra Sverige och inte med avsikten att skada någon. Vilks själv anser att religion är var och ens ensak och att yttrandefriheten är fundamental och bör gälla alla människor oavsett livsåskådning.
I just det här fallet är det inte ordet utan bilden som upprör men det handlar om samma sak - får man säga, skriva och uttrycka sig precis hur man vill? Får en konstnär eller en författare göra vad som helst så länge det handlar om att uttrycka sig konstnärligt? Var går gränsen och vem ska sätta den? Är det majoriteten, makthavarna eller medmänskligheten som ska avgöra? Det finns inget självklart svar men det är en mycket viktig fråga, för alla människor, att diskutera och fundera över.
Ordets makt är stor, man brukar säga att pennan är ett farligare vapen än pistolen, och det kan många människor intyga. När orden används på rätt sätt kan de förändra världen, till det bättre eller sämre. Ett tydligt exempel på ordets makt är alla Amnesty-fångar som frigivits tack vare medlemmarnas effektiva och envisa brevskrivande till ländernas makthavare. Orden vi väljer att använda påverkar vår omgivning, både lokalt och globalt. Jag är tacksam för att jag lever i ett samhälle där jag får använda orden fritt men det betyder också att jag själv måste ta ansvar för de effekter mina ord får. Något att tänka på i en tid när orden sprids snabbare än vinden via sms, mail, facebook och inte minst bloggar som den här!
/ Ulrika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar