onsdag 16 juni 2010

Wordy Wednesday- smarta möbler

Blogbabes:en har just kommit hem från ett studiebesök i Lund under förmiddagen. Det var inte bara det fina vädret och den goda glassen som lockade utan även ny teknik i form av smart table från företaget Netsmart. Smart table är en vidareutveckling av smart board som används i många skolor idag. Just orden smart board och smart table ställde till en del förvirring. På skånska låter board likadant som bord...



Man kan beskriva smart table som en stor pekskärm med multitouch-funktion. Skärmen har 120 tryckpunkter vilket gör att flera personer kan använda bordet samtidigt. De smarta lösningarna är väldigt inspirerande och låter elever och andra användare vara mycket mer delaktiga i undervisningssituationen. Babes:en blev mycket imponerade av det smarta bordet och började genast fundera på vad man skulle kunna använda det till på biblioteket: tävlingar, pyssel, boktips, film m m. Med hjälp av en dokumentkamera kan man lätt lägga in egna bilder, till exempel bokomslag, som man sedan kan använda på olika sätt.

Ett folkbibliotek har en annan funktion än ett skolbibliotek och vi vill främst skapa lust och nyfikenhet med hjälp av, och för, våra medier. Ett smart table gör verkligen det. I dagsläget vänder sig produkten till yngre brukare men redan idag finns det liknande teknik för vuxna användare. Här finns ett (äldre) exempel på en coffee table computer från Microsoft där man får ett litet hum om vad framtiden kan erbjuda. Häftigt!

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar