måndag 26 juli 2010

Miscellaneous Monday - återbesök i mobbosfären

I helgen passade jag på att fira regnet (och en något mer uthärdlig temperatur) med en filmkväll. Har länge tänkt se den Oscarsbelönade filmen Precious så den var ett självklart val. Filmen bygger på romanen Push av Sapphire. Vi har den svenska översättningen här på bibblan men jag har ännu inte hunnit läsa den. Filmen berörde mig mycket, den är både hemsk och bra, och skådespelarna är fantastiska.

Precious (som betyder värdefull/dyrbar) är en svart överviktig tonårstjej som är gravid med sitt andra barn. Det är hennes far som är pappan till barnen. Hon bor med sin mamma som misshandlar henne både fysiskt och psykiskt. För att stå ut drömmer sig Precious bort till en annan värld där hon är vacker, populär och berömd. I filmen känns drömmarna som livbojar, även som tittare behöver man emellanåt fly bort från den nästan outhärdliga verklighet som skildras. När vi träffar Precious första gången blir hon precis utslängd från skolan på grund av sin ofrivilliga graviditet men det som ser ut att vara slutet blir istället en början på ett nytt liv för denna fantastiska 16-åring.

En annan makalös tjej som också haft det tufft men överlevt är Jasmine Kara som just nu är aktuell med både bok och cd-album. (Hon ska bland annat vara med i Allsång på Skansen imorgon tisdag.) Karas bok Hälsa henne att hon ska dö bygger på hennes eget liv som ung i Örebro. Där levde hon med en kille som gav sken av att vara helt underbar men som misshandlade henne och gjorde allt för att knäcka henne. Till sist orkade hon inte mer utan försökte ta sitt liv. Som tur var hittade hennes mamma henne i tid och hon överlevde. Vill du läsa mer om Jasmine Kara och hennes väg tillbaka till livet och mot sin dröm, att bli sångerska, kan du kolla här./ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar