fredag 26 november 2010

Freaky Friday - Pippi på Pippi

Världens starkaste flicka, Pippilotta Viktualia Rullgardina Krusmynta Efraimsdotter Långstrump, fyller 65 år nu i november.

"Hennes hår hade samma färg som en morot och var flätat i två hårda flätor som stod rätt ut. Hennes näsa hade samma fason som en mycket liten potatis, och den var alldeles prickig av fräknar. Under näsan satt en verkligen mycket bred mun med friska, vita tänder. Hennes klänning var rätt egendomlig. Pippi hade själv sytt den. Det var meningen, att den skulle bli blå, men det blå tyget räckte inte, så Pippi fick lov att sy dit lite röda tygbitar här och där. På hennes långa, smala ben satt ett par långa strumpor, den ena brun och den andra svart. Och så hade hon ett par svarta skor som var precis dubbelt så långa som hennes fötter. De skorna hade hennes pappa köpt åt henne i Sydamerika, för att hon skulle ha litet att växa i, och Pippi ville aldrig ha några andra." ur boken Pippi Långstrump, från 1945.

Böckerna om Pippi har översatts till minst 44 språk. Världens starkaste tös har oftast fått heta Pippi, Pipi eller liknande + en direkt översättning av Långstrump till respektive språk. I den franska versionen var man tvungen att ändra förnamnet till Fifi. På franska är nämligen pipi barnspråk för kiss, det vill säga urin! Pippis franska efternamn Brindacier betyder dessutom Stålflätor istället för Långstrump. Freaky eller fräckt?/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar