Jag hörde på radion att de renskötande samerna behöver flytta söderöver. På grund av klimatförändringarna har renarna svårt att hitta bete lika långt norrut som tidigare. Men om renarna ska flytta måste vargarna också flyttas längre söderut och där bor ju svenskarna. Som inte heller vill ha vargarna i närheten...
Många svenskar (kanske de flesta?) vet väldigt lite om det samiska folket och deras historia, som ju delvis också är vår. Av någon anledning har jag alltid varit fascinerad av Sveriges enda urbefolkning och det förvånar mig att inte fler är nyfikna och vill lära sig mer.
Det har, tills helt nyligen, inte funnits särskilt många böcker som handlar om hur det är att vara same i Sverige idag, vilket säkert är en del av förklaringen till den okunskap som råder. Som tur är har två kvinnor, båda med samiska rötter, fått sina böcker om samer och Sapmi (Sameland) publicerade. Annika Wennström, som är sydsame, har skrivit romanen Lappskatteland som handlar om tre generationer samiska kvinnor och om den svenska koloniseringen av Sapmi, samt ungdomsboken Skuggrädsla om den samiske killen Nils/Nejla.
Ann-Helén Laestadius, som är hälften svensk och hälften nordsame, har hittills skrivit två ungdomsböcker om Agnes som precis som författaren är både svensk och same; Sms från Soppero och Hej vacker.
Igår lyssnade jag och Magdalena på de båda författarna, båda bosatta i Solna utanför Stockholm, när de besökte Författardagen i Hässleholm. Det var fantastiska men också sorgliga och djupt tragiska berättelser som vi fick höra. Om den dubbla identiteten, om att inte passa in, om att inte få tala sitt språk, om splittrade familjer. Men också om en stark stolhet, om en kultur som överlevt mot alla odds och om framtidstro.
De problem som en ung same möter i dagens Sverige liknar på många sätt de som andra invandrade svenskar möter vilket gör att böckerna känns aktuella för många. Dessutom är rotlöshet och identitetsproblem något som de flesta ungdomar har gemensamt, oavsett tid och kulturell bakgrund.
Om du blivit nyfiken och vill veta mer om den samiska kulturen kan du till exempel besöka Ájtte - Svenskt fjäll- och Samemuseum, antingen i Jokkmokk eller på webben.
/Ulrika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar