Under sportlovet har flera av biblioteken i Kristianstad Japan-tema. På ett par filialer kan man lära sig måla japanska tecken och här på Barn & Unga finns möjlighet att prova origami. Vi har även en tävling för alla mangafantaster. Lite klurigare än vanligt men vi vet att mangaläsarna är mycket kunniga. Fina mangapriser till vinnarna utlovas! Kolla in hemsidan för aktuell info.
Tyvärr är det ingen av blogbabes:en som riktigt behärskar mangalitteraturen till fullo (ännu…). För egen del är jag mycket fascinerad av hela kulturen runt fenomenet manga. För ett par år sedan var jag på ett föredrag som Fredrik Strömberg (en av Sveriges mest kunniga inom området och numera Seriefrämjandets ordförande) höll på Malmö Stadsbibliotek. Han var nyss hemkommen från Japan och full av smittande entusiasm berättade han om, det då tämligen okända begreppet, manga. I Japan finns det manga för alla åldrar, alla kön och alla intressen; för ensamstående gravida tonåringar, för golfspelande pensionärer, för kontorsanställda unga män. (Det finns till och med pornografisk manga som köparna oblygt (?) läser på tunnelbanan.)
På svenska bibliotek betraktar större delen av personalen, fortfarande, mangaserierna som en angelägenhet för (i första hand) killar i åldern 10-12 år. När man pratar om manga är det många som tror att det bara handlar om Yu-gi-oh, One Piece och Conan men det finns så mycket mer. En sak som också gör mangan intressant är att nästan hälften av mangaskaparna är kvinnor. Något som är ovanligt (även) i serievärlden. Att det dessutom finns många kvinnliga hjältar och förebilder i serierna gör inte genren sämre! Så om du ännu inte provat så gör ett försök. Mangan är värd det, även om du måste läsa ”baklänges”.
/ Ulrika
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar