måndag 28 mars 2011

Miscellaneous Monday- lyckad olycklig kärlek

Att vara olyckligt kär känns extra sorgligt och ensamt när våren kommer, solen lyser och parkbänkarna fylls av nyförälskade par. Det finns många nya böcker om olyckliga förälskelser men det finns också en och annan klassiker som förtjänar att läsas. Även om tiden gått och världen förändrats väldigt mycket är känslorna de samma idag som för ett par hundra år sedan.

Jag såg på nätet att en av dessa klassiker, Den unge Werthers lidanden av Goethe, nu kommit i ny upplaga. Boken, som är skriven som en brevroman, gavs ut redan 1774 och berättelsen bygger på en självupplevd kärlekshistoria.

Den unge Werther är en ung och passionerad man som anländer till en liten ort på landsbygden. Där möter han Lotte, en vacker flicka som tar hand om sina syskon och som är förlovad med en äldre man. Werther blir hejdlöst förälskad men kärleken är inte besvarad. När Lotte gifter sig med sin fästman inser Werther att hoppet är ute och bestämmer sig för att någon av dom måste dö.

Boken blev en stor framgång, Goethes genombrott, och påverkade sin samtid enormt. Män klädde sig som Werther och unga människor tog livet av sig sedan dom blivit helt tagna av passionen och Werthers öde.

Vill du veta varför tycker jag att du ska ge boken en chans. Den finns så klart här på bibblan.

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar