tisdag 30 augusti 2011

Tipsy Tuesday - Novelltävlingen

Nu börjar det, som det kanske märks här på CHRIB, att dra ihop sig för bokfestival. Inte minst kommer det att bli spännande att se vilka som vinner årets novelltävling för barn och unga! Juryn har gjort sina val och nu får ni inte missa den festliga prisutdelningen som kommer att gå av stapeln inne på biblioteket på lördag klockan 12.30. Priser delas ut och dramapedagogen Lena Holmberg läser vinnarnovellerna. Kanske är det ett unikt tillfälle att få ta del av förstlingsverken från Kristianstads framtida författare! För er som vill läsa fjolårets vinnare ligger dessa på vår hemsida.

/Olof

måndag 29 augusti 2011

Miscellaneous Monday - Mara Lee på bokfestivalen

Mara Lees bok Salome kom i våras och beskrivs i Kristianstadsbladet som en "tonårsrevolt i Ormby". Mara Lee växte upp i Osby, en ort som kan tänkas stå modell för det fiktiva Ormby. I romanen är det Elsa Mo, 14 år, som är huvudperson. Elsa möter, förutom vanliga tonårsbekymmer som olycklig kärlek och tråkigt skolliv, svårigheter som ny styvpappa och en bästa kompis som är döende. Hon tacklar problemen genom att bli arg och aggressiv, en medveten skildring från författarens sida, som har saknat sådana gestaltningar i litteraturen. Läs mer om Salome här och här.

Och om du kollar noga, kan du se att Elsa Mo mycket riktigt blir Salome om man kastar om bokstäverna... Titeln anspelar alltså den på den gamla bibliska berättelsen om Salome.

Mara Lee kommer till Kristianstad bokfestival på lördag kl 12.30, Konserthusets lilla sal.

/Magdalena

fredag 26 augusti 2011

Freaky Friday - freaky bloggtips

Sara Bergmark Elfgren är en av författarna till Cirkeln och medverkande på Kristianstad bokfestival nästa vecka. Att Sara är fascinerad av freaky grejer förstår man när man läser en av hennes bloggar, Glory Box. Skräckfilm, fantasy och paranormal romance är några ämnen hon tar upp här. Man får också reda på att Cirkeln ska komma ut i 24 länder och bli översatt till 18 språk!

Saras andra blogg heter Engelsfors stories - strange tales from Sweden. Den är också väl värd ett besök!

Kom och lyssna på Sara lördagen den 3 september, kl 14.30 i Lilla salen, Konserhuset.

/Magdalena

torsdag 25 augusti 2011

Tittering Thursday - ätbara bokmärken

En kollega här på bibblan berättade nyss för mig om den gången då en man lämnade tillbaka en bok på vilken en grovbrödsmacka satt fastsmetad i sitt eget smör! En liten överraskning för alla inblandade parter, kanske särskilt för den boklämnande mannen som måste ha undrat var hans jobbemacka tog vägen…

Men det är tydligen inte alldeles unikt med inlämnade matrester till biblioteket, för Jönköpings stadsbibliotek har en utställning med kvarglömda bokmärken – och då menas inte enbart traditionella bokmärken, utan allehanda ting som fått lämna sin ursprungliga funktion för att fungera som bokmärken istället, exempelvis: tuggummin (otuggade), boardingpass för flygresa och bomullstops (oanvända). Dessutom kan en av bibliotekarierna berätta om den gången då hon hittade en bit rulltårta inklämd mellan sidorna i en bok..!





/Camilla

tisdag 23 augusti 2011

Tipsy Tuesday - Strimmor av hopp

Nu har den getts ut på svenska! Ruta Sepetys bladvändare Between shades of gray som gjort succé i USA under året. Och det bästa av allt, lördagen den 3 september kommer hon till Kristianstad och Bokfestivalen! Sepetys pappa flydde tillsammans med sin familj från Litauen under 1940-talet när Stalins blodiga politik drabbade Baltikum som värst. Under sin uppväxt har hon, som själv är född i Detroit, fått höra många historier om det hårda liv hennes familj lyckades fly ifrån. Det är stoff hon säkert kunnat använda i författandet av Strimmor av hopp, som romanen heter på svenska, som skildrar 15-åriga Linas historia. Lina lever ett vanligt tonårsliv fram tills en kväll när Sovjets hemliga polis slår in dörren och för bort familjen. Lina, hennes mamma och lillebror skiljs från pappan och tvingas upp i en smutsig tågvagn på väg mot ett fångläger i det kalla och ogästvänliga Sibirien. Så följer en stark berättelse om kamp och mod, kärlek och hopp. Missa inte!

/Olof

måndag 22 augusti 2011

Miscellaneous Monday - Bokfestival 2011

Det börjar dra ihop sig! Ni kanske har uppmärksammat att sta'ns papperskorgar pryds av affischer på författare? För om ca en och en halv vecka kör Kristianstad bokfestival igång! Idag tänkte jag pusha för ett evenemang som man faktiskt måste anmäla sig till, nämligen vår mangaworkshop med Natalia Batista! Natalia är en få svenska manga-författare och har gett ut Mjau-böckerna, manga för lite yngre barn. Hon har dessutom illustrerat en ny fantasyserie av Jo Salmson, Häxfolket.

Under workshopen berättar Natalia om hur det är att vara mangatecknare och författare. Dessutom kommer alla deltagare att få prova på att teckna själva och Natalia ger tips och råd. Workshopen går av stapeln lördagen den 3 september kl 12-14 på stadsbiblioteket, GH-rummet, vån 2. Anmäl er i infodisken på Barn & Unga, tel 044-136715 eller på mail: biblioteket@kristianstad.se.

/Magdalena

fredag 19 augusti 2011

Freaky Friday – Jag saknar dig

Inte så freaky kanske men hemskt hemskt sorglig och full av känslor, vänskap, kärlek, hoppfullhet, är Peter Pohls klassiker Jag saknar dig, jag saknar dig! från 1992. Pohl hade fått ett brev från 14-åriga Kinna Gierth som förlorat sin tvillingsyster i en trafikolycka och undrade om han kunde tänka sig att skriva en bok tillsammans med henne. Resultatet blev en av de starkaste ungdomsromanerna om något av det värsta, att förlora en vän, en syster, ena halvan av sig själv. Nu har boken filmatiserats och just idag är den stora premiärdagen. Jag kan lova att ingen kommer att kunna gå oberörd ur biomörkret.



Apropå filmatiseringar av svenska ungdomsklassiker så läste jag häromdagen att Maria Gripes Tordyveln flyger i skymningen från 1978 snart kommer att filmas. Något att se framemot!

/Olof

onsdag 17 augusti 2011

Wordy Wednesday - post it!

Hörde på radion att vi svenskar blir allt sämre på att skicka brev. Att snigelposten/gammelposten har minskat är inte direkt någon nyhet men det var inte det som var problemet den här gången.

Tydligen har vi, på förhållandevis kort tid, glömt bort HUR man skriver brev. Vi slarvar med såväl adresser som porto och avsändare. Enligt PTS (Post- och telestyrelsen) är det allt fler brev och paket som hamnar hos deras "postdetektiver". Den ökade privatförsäljningen av saker på nätet via sajter som Tradera och Blocket har också medfört att högarna med felaktigt adresserade paket växer.

Jag gillar att skriva brev och vykort. Och att få. Jag önskar att fler gav sig tid att sitta ner och formulera sina tankar och ord i ett "gammaldags" brev. Mejl och sms, Facebook och Twitter är jättebra men visst känner du dig lite extra utvald och uppskattad om någon skickar ett handskrivet brev på fint papper just till dig? Och om nu nån gör det är det naturligtvis bra om det kommer fram.

På Postens hemsida kan du läsa allt om hur ett brev ska se ut för att komma fram till rätt person. Spännande...

/ Ulrika

tisdag 16 augusti 2011

Tipsy Tuesday – Ritual union

Jag bara måste tipsa om svenska bandet Little Dragons nya platta Ritual union. Jag har spelat den om och om igen de senaste veckorna och den blir bara bättre och bättre. Så skön sång, smarta elektroniska arrangemang och bakåtlutad soulig känsla. Snart har den säkert landat på bibblan men fram till dess får ni spana in denna video. Det är Little Dragon som spelar sin hit Twice från debuten tillsammans med barnkören PS22, en kör med elever från Long Island som sjungit med många stora artister. Varför blir allt så mäktigt med barnkör?!



/Olof

måndag 15 augusti 2011

Miscellaneous Monday - tävla med Tyko Flores

Det har precis kommit en ny bok i serien om Tyko Flores, Fyrtornet i Son-Li. Martin Widmark är upphovsmannen bakom serien och de fantastiska illustrationerna är gjorda av Henrik Tamm. Som ni ser här uppe har Tyko Flores en egen hemsida och nu finns det en tävling där. Man kan vinna ett signerat ex av den nya boken och dessutom en affisch med en av Henrik Tamms bilder, också den signerad!



/Magdalena

fredag 12 augusti 2011

Freaky Friday - Den gröna cirkeln

Vinnaren av Barnens romanpris (som vi bloggade om i måndags) är Den gröna cirkeln av Stefan Casta! Ledamöterna i juryn var helt överens om vilken bok som skulle vinna. Den gröna cirkeln är en mörk framtidsskildring, en bok om en värld bortom vår egen.

Stefan Casta säger själv: "En alldeles vanlig tisdag i början av november försvinner fyra ungdomar spårlöst från kulturskolan Fågelboet. Ingen vet var de tagit vägen. Inte ens de själva! Vad är det som händer på planeten Jorden, egentligen? Jag har velat skriva en riktigt ruggig historia, en sån där som får håret att resa sig på armarna. Det har blivit en annorlunda roman, på gränsen mellan bok och film. Och kanske utspelas alltsammans precis på gränsen mellan livet och döden?" Visst låter det freaky...

Boken finns att låna på bibblan. Det finns en trailer också...



/Magdalena

torsdag 11 augusti 2011

Tittering Thursday - dockinvasion...

...är det just nu på Regionmuseet här i Kristianstad. Där pågår nämligen utställningen Barbie & Ken - dröm eller mardröm? Barbiedockor, en källa till lek och glädje för så många barn, hur kan det vara en mardröm? kanske du undrar då. Jo, samtidigt som Barbie framstår som en självständig tjej i vars värld allt är möjligt kan man även påstå att hon (och Ken) står för ett retuscherat skönhetsideal och förlegade könsroller. Detta är någonting man kan fundera över när man besöker utställningen. Eller så går man dit bara för att njuta av alla de fantastiska dockorna! Jag själv, som egentligen aldrig lekte med Barbie blev väldigt fascinerad av alla de otroliga och välgjorda kreationer som dockorna var iklädda, modet från 1950-talet och framåt finns representerat bland utstyrslarna liksom en mängd olika yrken som Barbie har haft genom tiderna. Finast var nog ändå dockorna med riddar- och fantasytema. Dessa blev t.o.m min fyraårige son intresserad av. Förutom denna utställning (som pågår till 21/8) är nog min bästa upplevelse av Barbie & Ken följande scen ur Toy Story 3: http://youtu.be/o8SwDtk5t8U



/Camilla

onsdag 10 augusti 2011

Wordy Wednesday - Pojkarna (och flickorna)

Pojke och flicka - två ord med två helt olika betydelser. För det rör sig ju trots allt om två olika kön. Men det är inte bara detta med själva könstillhörigheten som betyder något, utan också allt runt omkring som förknippas med den. Utseende, intressen, hur man klär sig, hur man beter sig, vilka förväntningar andra personer har o s v. Dessa tankar var högst aktuella under förra veckan som var Pride-vecka i Stockholm (och som förhoppningsvis märktes och avspeglade sig runt om i landet...). En författare som har funderat mycket på det här med pojkar och flickor var med på Pride och pratade om sin nya bok som släpps i dagarna. Boken heter just Pojkarna och så här tänkte författaren Jessica Schiefauer när hon skrev boken:

”Tänk att vara född och uppfostrad till flicka, att ha en tonårsflickas alla erfarenheter, och plötsligt kunna gå omkring i världen i en pojkes kropp! Hur ser man på världen? Hur ser världen på en? Och framför allt: vem blir man efter att ha fått möjlighet att uppleva något sådant? För mig har arbetet med Pojkarna varit en fantastisk och lärorik resa. Det har fått mig att fundera över människors föreställningar kring könsroller och normalitet. Hur mycket av vår identitet sitter egentligen i kroppen?”

I boken möter vi Kim, Bella och Momo, tre fjortonåriga tjejer som dagtid får stå ut med killarnas kränkningar. Men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Ja, hur mycket av vår identitet sitter egentligen i kroppen? Spännande och viktiga tankar... Boken finns snart att låna på bibblan! Kolla in trailern så länge...



/Magdalena

tisdag 9 augusti 2011

Tipsy Tuesday – The Science Fiction Gateway

Någon som tycker om science fiction? I september lanseras The SF Gateway, det hittills största digitala biblioteket för science fiction och fantasy, som kommer att erbjuda mängder av klassiker (många som inte längre finns i tryck), både av det mer etablerade slaget och av pulp-karaktär. Eller bibliotek och bibliotek, det kommer säkert att kosta en slant att ta del av böckerna. Men hur som helst är det en stor satsning som förutom runt 5000 böcker också kommer att omfatta olika forum och länka till referensverket och uppslagsboken The Encyclopedia of Science Fiction som snart släpps i en gratis onlineversion. Dags att fördjupa sina sci-fi-kunskaper!?

/Olof

måndag 8 augusti 2011

Miscellanesous Monday - Barnens romanpris

Tillbaka från semestern kan jag som vanligt konstatera att efter någon timme på jobbet känns det som om man inte varit ledig alls... En annan sak att konstatera är att det händer mycket kul på bokfronten i höst! Nya böcker i massor (som vi kommer att tipsa om här så småningom!) och inte minst Kristianstad bokfestival 1-3 september! På bokfestivalen kan du träffa Cirkeln-författaren Sara Bergmark Elfgren och vara med på mangaworkshop med Natalia Batista. Dessutom kommer vinnarna i vår novelltävling att belönas.

Men först ska vinnaren av Barnens romanpris utses! Barnens romanpris är ett pris som delas ut av Sveriges radio och Utbildningsradion. En barn- och ungdomsjury har läst 5 nominerade böcker och diskuterar dessa i tre radioprogram, med start imorgon. På fredag följer den högtidliga prisutdelningen på biblioteket TioTretton på Kulturhuset i Stockholm, direktsänt i radio. De nominerade böckerna är: Alice varannan vecka av Bo R Holmberg, Den gröna cirkeln av Stefan Casta, Nyckelbarnen av Sara Kadefors, Som trolleri av Mårten Melin och VM-sommar av Magnus Ljunggren. Böckerna finns såklart på bibblan! Lyssna gärna på programmen som börjar strax efter kl 11 i P1!

/Magdalena

fredag 5 augusti 2011

Freaky Friday – Sporter i tiden, Löpning

Det sägs att löpning är en av Sveriges snabbast växande sporter, till och med folkrörelser. Omedvetet påverkas vi människor av trender i samhället och de senaste åren har jag börjat springa alltmer. Ännu använder jag vanliga löparskor men snart hör stötdämpning säkert till historien i dessa barfotatider. Just nu håller jag på att ladda upp inför nästa veckas halvmara i Malmö. Bästa inspirationen får man självklart av att läsa böcker, speciellt två stycken har fått mycket uppmärksamhet den sista tiden. Dels Haruki Murakamis Vad jag pratar om när jag pratar om löpning där den stora japanska författaren filosofiskt berättar om sitt skrivande och sin löpning. Och dels Christopher McDougalls Born to run, ett strapatsrik, spännande, roligt och fascinerande reportage, skrivet med en yvig och målerisk stil, där författaren söker efter löpningens mening bland det springande folket, taramuhara, en isolerad indianstam bosatt i ett oländigt landskap i gränstrakterna mellan Mexiko och USA och som är oslagbara på riktigt långa distanser. Hur freaky är det inte att springa 16 mil i ett sträck? Men att det kan vara en sån njutning att läsa om löpning!

/Olof

torsdag 4 augusti 2011

Tittering Thursday - hänger du med?

...ja, inte för att vi ska iväg någonstans (stannar på bibblan idag också), jag tänkte snarare teknikmässigt. Och i fråga om nyhetsflödet. Vid vissa tillfällen blir man mer medveten om sina vanor än annars. Jag tänker nu på mobiltelefoner. Jag har nyss haft semester under vilken min mobil gav upp och jag fick låna en - icke särskilt väl fungerande - mobil från en bekant. Inte bra, och jobbigt (i-landsproblem: check!). Och jag som alltid trott att jag inte är beroende av min mobil! Men det verkar alltså som att så är fallet. En annan fråga som blir aktuell under semestern är hur man kombinerar att varva ner och koppla av, ligga ute i hammocken och lyssna på fåglarna istället för att sitta framför TV och dator eller med lurar i öronen med att hålla sig någorlunda uppdaterad om vad som händer i omvärlden? Eller kan man med gott samvete under semestern/sommarlovet bry sig lite mindre om nyhetsflödet? Man kommer ju ändå inte undan helt, de stora och viktiga nyheterna tränger igenom alla lager av sommar och ledighet ändå. Och det är kanske bra. http://www.youtube.com/watch?v=wZrlqh9Fbz4


/Camilla

tisdag 2 augusti 2011

Tipsy Tuesday : Sporter i tiden, cykling

Den svenska poeten Daniel Boyacioglu har nu avlutat sin galna cykelurladdning som han påbörjade i maj i Stockholm med slutdestination Gibraltar. Enligt sin blogg kom han aldrig hela vägen fram men det är imponerande ändå. Ett av syftena med cyklingen var som han skriver: ”Jag ville med en slags manipulation hitta en för mig ny poesi. Jag ville undersöka vad för slags poesi en utmaning av detta slag kunde åstadkomma. Att vara skittrött och jävligt ensam, hur blir då dikten?” Resultatet hittar ni på hans blogg där hela resans dikter finns samlade!

/Olof