onsdag 10 augusti 2011

Wordy Wednesday - Pojkarna (och flickorna)

Pojke och flicka - två ord med två helt olika betydelser. För det rör sig ju trots allt om två olika kön. Men det är inte bara detta med själva könstillhörigheten som betyder något, utan också allt runt omkring som förknippas med den. Utseende, intressen, hur man klär sig, hur man beter sig, vilka förväntningar andra personer har o s v. Dessa tankar var högst aktuella under förra veckan som var Pride-vecka i Stockholm (och som förhoppningsvis märktes och avspeglade sig runt om i landet...). En författare som har funderat mycket på det här med pojkar och flickor var med på Pride och pratade om sin nya bok som släpps i dagarna. Boken heter just Pojkarna och så här tänkte författaren Jessica Schiefauer när hon skrev boken:

”Tänk att vara född och uppfostrad till flicka, att ha en tonårsflickas alla erfarenheter, och plötsligt kunna gå omkring i världen i en pojkes kropp! Hur ser man på världen? Hur ser världen på en? Och framför allt: vem blir man efter att ha fått möjlighet att uppleva något sådant? För mig har arbetet med Pojkarna varit en fantastisk och lärorik resa. Det har fått mig att fundera över människors föreställningar kring könsroller och normalitet. Hur mycket av vår identitet sitter egentligen i kroppen?”

I boken möter vi Kim, Bella och Momo, tre fjortonåriga tjejer som dagtid får stå ut med killarnas kränkningar. Men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar. Ja, hur mycket av vår identitet sitter egentligen i kroppen? Spännande och viktiga tankar... Boken finns snart att låna på bibblan! Kolla in trailern så länge.../Magdalena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar