fredag 9 mars 2012

Freaky Friday - Prata om det

Jag spinner vidare på gårdagens tråd - kvinnor och flickor. Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige (Roks) har utsett författaren och journalisten Johanna Koljonen till vinnare av årets kvinnogärning.

Koljonen får pris för projektet "Prata om det" som handlar om att vi måste våga prata om sexövergrepp utan att skämmas. Så här står det på hemsidan:

"Ibland känns det svårt, ja nästan omöjligt, att prata om negativa sexuella upplevelser. Bemötandet kan vara kyligt eller rentav fientligt mot de som vill prata om det. Därför har många bitit sig i tungan och tvingats lägga locket på även om funderingarna fortsatt i det tysta... Vi behöver ett språk för sex utan skam, vi behöver fundera kring våra egna och andras gränser. Något ska förändras. Vi ska våga #prataomdet."

Barn och vuxna, flickor och pojkar, män och kvinnor - alla kan drabbas av sexuella övergrepp. Jag tycker därför att det är hög tid att vi vågar "prata om det" så att dom som utsätts vågar berätta, vågar söka hjälp.

"Prata om det" finns på twitter och i bloggosfären, i radio och på teaterscener och nu även som pappersbok/e-bok.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar