onsdag 28 april 2010

Wordy Wednesday - album

Vad är ett album egentligen? Frågan dök upp efter att jag läst om The Ark's senaste släpp, In full regalia. Efter att ha gjort en enkel sökning på nätet får man reda på att ordet album har åtskilliga betydelser. Själv tänker jag nog först på musikalbum (har en skivsamlande sambo som nog har påverkat mig lite...). Och så har vi seriealbum, väldigt aktuella för oss på biblioteket just nu efter vår omflyttning. Fotoalbum tänker nog många på, digitala eller i fysisk form. Visste ni att ordet album kommer från latinets albus, som betyder vit? Redan på romartiden användes alltså album, men då i form av en vit gipstavla för anslag av olika slag (alltså en anslagstavla!). Och Umeå universitetsbiblioteks onlinekatalog heter faktiskt just ALBUM!

The Ark's nya album släpptes i form av ett magasin med cd:n inplastad och finns att köpa både i musikaffärer och på Pressbyrån, för en mindre summa än vad som är brukligt. The Ark vill helt enkelt sälja en produkt som folk är beredda att betala för. Att sedan tidningar har en lägre moms (6% istället för 25%) gör ju inte saken sämre...! Läs mer här.

Hur som helst, det nya albumet har fått bra kritik och finns att låna på bibblan! Tjuvlyssna på Superstar här nere./Magdalena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar