onsdag 21 juli 2010

Wordy Wednesday - besök i mobbosfären

Så här i sommarhettan orkar man knappt tänka på att höstterminen närmar sig. Många av oss skulle nog vilja, och behöva, vila upp sig ett par veckor till när hettan väl försvunnit. Men det finns dom som inte bara tycker att det är lite småpestigt att börja skolan igen. För mobbade elever är terminerna ett rent helvete och många betalar ett fruktansvärt högt pris på grund av vuxenvärldens och skolans oförmåga/ovilja att se sanningen i vitögat.

I våras kom Skolinspektionens rapport om hur grundskolan arbetar mot trakasserier och kränkande behandling. I rapporten framkommer det att många vuxna anser att mobbing är ett naturligt inslag i skolans vardag. Frågan man ställer sig är om de skulle tycka att det var lika okej om vuxna behandlade varann på samma sätt på arbetsplatserna? Visserligen förekommer det mobbing även i vuxenvärlden men som vuxen har man helt andra möjligheter att få hjälp, via facket eller företagshälsan till exempel.

Boken Jag finns av Maja-Maria Henriksson, som vi tidigare skrivit kort om här, handlar om 14-åriga Johanna som verkligen har ett helvete, både i skolan och hemma. Boken bygger på författarens egna erfarenheter som mobbad. Johanna kämpar för att överleva,för att få finnas, för att få ta plats - trots vuxenvärldens upprepade svek. När Johanna får träffa en psykolog för att tala om mobbningen vill psykologen att Johanna ska försöka förstå mobbaren istället, han som våldtar, misshandlar och förnedrar. De vuxna som ska ge stöd och hopp sviker på grund av sitt oförstående, sin tidsbrist och sin aningslöshet. Vilket är lättast, att leva eller dö? Svaret är inte alltid självklart.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar