måndag 8 november 2010

Miscellaneous Monday - Sonya Sones, so good!

Jag är fortfarande uppfylld av alla intryck från Litteralund så idag blir det prat om ännu en författare. Och hennes böcker så klart.

Det var nog fler än jag som föll pladask för amerikanska Sonya Sones. En kvinna i 60-årsåldern(?) med svarta Converse, turkos kjol med glitter och en liten pillerhatt med flor. Och en fantastisk röst! Hon började tala om sitt liv och publiken fastnade direkt. Hon berättade om hur hon började med att göra egna tecknade filmer, tog en examen inom film och fick jobb på Harvard-universitetet. En dag fick hon ett erbjudande om att jobba för den kände regissören Martin Scorsese. Ett jobb som inte varade länge "jag var inte så bra på att koka kaffe och köpa näsdroppar" som Sonya själv uttryckte det. Istället fick hon av en slump möjlighet att jobba med film och tv, med kända namn som Woody Allen och John Travolta (som pussade henne på kinden varje morgon!).

När Sonya var mammaledig funderade hon på vad hon mest av allt ville göra och kom fram till att hon ville skriva barnböcker. Så hon skrev en barnbok. "It sucked!" sa Sonya, men bilderna var bra. Hon började plugga igen, lärde sig skriva, och gav så småningom ut sin första bok som handlar om hennes systers tid på mentalsjukhus; Stop Pretending: What Happened When My Big Sister Went Crazy.

Hennes, åtminstone i Sverige, mest lästa böcker är Vad mina vänner inte vet och Vad min flickvän inte vet. Berättelsen om Sophie och Robin som i varsin bok får berätta om samma händelser. Alla Sones böcker är skrivna på vers, så även dessa, vilket gör att dom på biblioteket placeras på avdelningen för poesi (uHce.03). Det kan verka konstigt att skriva romaner på vers men det funkar i det här fallet väldigt bra. Dessutom lockar den glesa texten läsare som tidigare aldrig orkat ta sig igenom en hel roman. Sonya får ofta mail från ungdomar som skriver att dom tack vare hennes böcker har börjat läsa, att dom för första gången läst en hel bok. "Jag läste hela din bok på 1 timme och 37 minuter!"
Sonya får mycket inspiration från sina unga läsare och jobbar mycket med barn och poesi.

Trots att Sonya Sones lovat förlaget ännu en ungdomsbok är hennes kommande roman, The Hunchback of Neiman Marcus, skriven för en vuxen målgrupp. Men nästa bok blir en ungdomsbok, möjligen i form av sms-samtal eller blogginlägg, men troligast på vers. Sones vill skriva kort. Jag hoppas dock att hennes skrivande blir långt!

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar