tisdag 4 oktober 2011

Tipsy Tuesday - Den 4:e parallellen

En av mina favoritserier från den senaste tiden är den norske författaren Kjetil Johnsens deckarserie TRE. Jag fastnade omedelbart för den och har tidigare bloggat om den här. Nu har jag läst första delen i Johnsens serie Den 4:e parallellen, Lasarusfenomenet. Och den var om möjligt ännu bättre! Tydligen är detta första delen av fyra, och den fjärde och sista har redan kommit ut på norska. Men i Sverige får vi allt vänta.

Lasarusfenomenet börjar med en känsla av att något definitivt inte är som det ska vara för huvudpersonen Emma. Hon hör en röst i huvudet som säger "Det här är början till slutet" och det är bara början på allt skumt som ska komma att hända Emma. Strax efter att hon hört den underliga rösten hamnar hon i koma efter en bilolycka med familjen. När hon vaknar upp får hon veta att hennes föräldrar dog i olyckan. Och när hon träffar sin lillebror igen har han blivit stum och hon får liksom inte riktigt kontakt med honom. Känslan av att något är väldigt fel dröjer sig kvar och blir allt starkare. Dessutom behandlar hennes farbror, Harry, henne som en främling; en som han helst inte vill ha något att göra med. Emma minns inte något av olyckan, och alla verkar göra allt för att mörka saker för henne. Hennes pappa arbetade som forskare inom kvantmekanik (allt som kan hända händer, enligt kvantmekanikens grunder) vid en militärbas i Nevadaöknen. Sakta men säkert går det upp för Emma att hennes nuvarande verklighet inte nödvändigtvis är den enda sanna, att begreppen tid och rum är väldigt flytande och att alla underliga saker som händer har med hennes pappas forskning att göra. Alla verkar vara ute efter Emma, död eller levande...

Om du, som jag, gillar böcker utöver det vanliga med lite SF-känsla – läs denna! Och så får du, precis som jag, längta tills del två kommer ut på svenska (om du inte vill läsa på norska, förstås).

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar