tisdag 1 november 2011

Tipsy Tuesday - En bit av mig fattas

11 september 2001. Vem minns vad man gjorde den dagen? Jag minns, eftersom det datumet är stämplat av en ofattbar osannolik händelse. En terrorattack utan dess like; fyra amerikanska kapade passagerarflygplan, varav två flögs in i World Trade Centers tvillingtorn på Manhattan i New York.

En av mina favoritförfattare David Levithan har skildrat händelsen ur tre olika ungdomars perspektiv i boken En bit av mig fattas. Hans sätt att skriva gör att karaktärerna verkligen får liv och man känner med dem - det är nästan som att själv vara där på nåt vis. Och för mig, som inte alls kunde förstå eller greppa det som hände, knappt ens än idag, blir händelsen lite mer verklig (på gott och ont). En viktig bok. Levithan själv befann sig 20 kvarter från World Trade Center när katastrofen blev ett faktum och han skrev ned mycket av sina tankar och känslor under tiden. Han hade själv trott att det skulle komma ut många skildringar om händelserna den 11 september, men när så inte blev fallet kände han sig triggad att skriva sin egen skildring av den ofattbara händelsen. Med Levithans egna ord "kändes det angeläget eftersom läsarna (särskilt de yngre) med tidens gång skulle ha mindre och mindre förstahandsinformation om hur det var att befinna sig i New York de här timmarna och dagarna och månaderna."

I boken får man följa tre personer, vars liv flätas samman på grund av terrorattackerna. De befinner sig på olika ställen i New York, men alla i närheten av World Trade Center. De tre, Claire, Peter och Jasper, upplever förstås händelsen på olika sätt. Det är en otroligt tragisk men samtidigt vacker bok. Trots allt hoppfull, om medmänsklighet och att finnas där för varandra. Missa inte denna läsupplevelse!

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar