Igår var jag på kurs i Lund:
Maxa bibblan på nätet. Vi lyssnade bland annat på Jan Nolin som är professor inom biblioteks- och informationsvetenskap på Bibliotekshögskolan i Borås. Han intresserar sig mycket för Internet och hur den nya tekniken påverkar samhället och vice versa. Nolin pratade till exempel om att vi står inför en stor förändring i och med övergången från IPv4 till IPv6. Det handlar alltså om övergången från ett Internetprotokoll till ett annat. I korthet innebär detta att då det inte tidigare fanns tillräckligt många IP-adresser, inte ens en per person i världen, kommer det nu i stället att finnas ett aldrig (?) sinande lager av dem. För att tydliggöra, så här står det på
.SE:s sajt:
Från att det med IPv4 inte ens finns en IP-adress per person i världen, skulle varje nu levande individ kunna få 5 x 10 upphöjt till 28 adresser var. Just du skulle alltså kunna få dina alldeles egna 50 000 000 000 000 000 000 000 000 000 IP-adresser.
Enligt Nolin innebär detta att i princip varje pryl skulle kunna vara uppkopplad mot nätet, och att vi aldrig skulle vara utan uppkoppling. Allt skulle kommunicera med allt om allt (om DIG). Lite freaky, eller hur? Hoppas bara att vi kommer att kunna kommunicera människor emellan som "vanligt".
Tekniken är både spännande och skrämmande... Det är helt klart en utmaning för biblioteken att försöka hänga med i denna utveckling!
/Lina
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar