tisdag 20 december 2011

Tipsy Tuesday - gästbloggare!

Idag lämnar vi med varm hand över blogg-stafettpinnen till Anna Hallengren, en av vinnarna i Kristianstad bokfestivals novelltävling 2011! Om Erlend Loes bok, Gör vad du vill, skriver hon följande:

Afrika har bara 3 procent av världens passagerarflygtrafik men 40 procent av dödsolyckorna. Julies mamma, pappa och bror ingår i dessa 40 procenten efter en semester i Afrika.

Detta lämnar Julie ensam i ett gigantiskt hus i Oslo med en massa släktingar som bara vill väl men göra illa, en polsk hantverkare som håller på att lägga mosaik i husets inomhuspool och en skarp längtan efter att få dö. Julie tycker inte att det finns något i hennes liv som skulle få henne att stanna kvar, så varför göra det?

Precis innan planet störtade där nere i Afrika hann Julies pappa skicka iväg ett sms till henne, ett sms där han kort och gott skrev "Gör vad du vill", och det är precis det hon har för planer att göra.

Denna boken var underbar! Det här med familjer som dör och stackars små huvudpersoner som bara vill ta livet av sig och inte hittar någon glädje alls med livet är en story som blivit misshandlad till döds. Men den här ynka historien om Julie på bara runt en 160 sidor ger denna sönderslitna story ett ansiktslyft. För den är skriven på ett så bra sätt så man önskar att man hade haft hjärnkapacitet att komma ihåg vartenda ord, varenda mening, varenda liknelse, vartenda uppslag. Man äter upp denna bok som om man inte ätit på flera dagar. Och anledningen är att den är så humoristisk, den gör praktiskt taget narr av allting. Psykologer, bästa vänner, sydkoreanska längdskidåkare och framför allt gör den narr av döden, och det behövs ibland!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar