fredag 28 september 2012

"Mässan" och läsning

Den årliga Bokmässan är just nu i full gång i Göteborg. Jag är en av dem som inte är där, men förhoppningsvis är kanske du det? Det är ju så fantastiskt roligt att strosa (om det nu går att strosa i världens trängsel, liksom) omkring och insupa alla intryck, alla böcker, författare, besökare, klokheter som sägs, seminarier...  I år gästas mässan av flera bra representanter för barn och ungas läsning som det skulle varit väldigt najs att lyssna på. Men det går ju att njuta av bokmässan även hemifrån via media, såklart.

Igår på mässan lämnades något som heter litteraturutredningen över till kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth. Tyvärr visar denna att läskunnigheten och bokläsandet har gått ner kraftigt bland barn och unga. Särskilt dåliga på att läsa böcker är pojkar i tonåren. Varför är det så, kan man undra, och vad kan man göra åt det? Vad tycker du?

Här nedan kan ni lyssna på ett samtal från bokmässan mellan Johanna Koljonen som har varit med och tagit fram litteraturutredningen och Nino Dawod som är bibliotekarie och jobbat mycket med ungdomar och läsning. Ungdomar från Rörsjöskolan i Malmö får också tycka till om läsning.

Lyssna: Barn och läsning/Camilla

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar