tisdag 5 januari 2010

Tipsy Tuesday – det magiska talet tretton

För er som nu under lovet saknar all den kunskap som skolan vanligtvis förmedlar kommer här lite tretton-kunskap:

•Trettondedag jul eller trettondagen är den trettonde dagen efter julafton d.v.s. den 6:e januari. Trettondedag jul är den sista stora helgdagen i det kyrkliga firandet av julen. I Sverige avslutas dock inte julen förrän tjugondedag jul en vecka senare. Trettondedagens äldsta namn var epifaniadagen (uppenbarelsedagen). Ett annat namn är tre konungars dag eftersom det är de tre kungarnas/vise männens besök hos Jesus som firas denna dag. De så kallade stjärngossarna fanns från början inte med i luciatåget utan framträdde i de dramer och mysteriespel som framfördes på trettondagen. I Spanien kallas trettondagen för El dia de los Reyes magos, de tre vise männens dag, och firas den 6 januari. Den 5 januari ställer barnen ut sina gamla skor på fönsterblecket och när de vaknar morgonen därpå ligger där julklappar i stället.

•Tretton vid bordet är en detektivroman av Agatha Christie.

•Fredagen den 13:e, som inträffar en till tre gånger varje år, är enligt skrock en otursdag.

•Trettondagsafton är en pjäs av William Shakespeare från 1601.

•13 är en sång av Håkan Hellström. Dessutom har både Blur och the Doors gett ut varsitt musikalbum med samma titel. Teenage fanclub var lite mer kreativa och döpte sitt album till Thirteen.

•Tretton är också namnet på en film regisserad av Catherine Hardwicke. Hon skrev även filmens manus tillsammans med skådespelerskan Nikki Reed. (Nikki skrev manuset till filmen på sex dagar när hon var på skidsemester!) Manuset är en självbiografi och handlar om Nikkis rebelliska liv som trettonåring. Om ni känner igen Nikki kan det bero på att hon också spelar vampyren Rosalie Hale i filmen Twilight, också den regisserad av Catherine Hardwicke.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar