måndag 8 februari 2010

Miscellaneous Monday – festivalskval på Haiti?

Då var det dags igen. Melodifestivalcirkusen har invaderat samtliga medier (uppenbarligen även detta!) och därmed finns det inte något utrymme för vad som sker i resten av världen. Eller? Vad händer med folket i Haiti medan Dolph dansar (nåja...) och Måns ler sitt söta leende? Medan Let´s dance-deltagarna bråkar om vem som är lättast på foten? Medan Made in Sweden-flickornas nerver spänns till bristningsgränsen? Jo, katastrofen fortsätter - trots OS-uppladdning, EM-lottningar och paljettfordral.

I morse var det premiär för en ny låt; Wake up world som framfördes i morgonprogrammet av herrar Martindahl, Karlsson och Bengtsson och som nu ska säljas till förmån för det hårt drabbade folket på just Haiti. Musik, katastrofhjälp och tre trevliga killar i ett paket, som ett kinderägg! Se mer på http://www.tv4.se/haiti

Det är lätt att bli cynisk men alla sätt att hjälpa är väl bra? Så länge som merparten av pengarna kommer dit de ska. När katastrofer inträffar är det många som vill hjälpa. Tyvärr dyker det också upp en del typer som passar på att tjäna en slant åt sig själv mitt i kaoset. Ge gärna pengar till olika behjärtansvärda ändamål men kolla upp att det är en seriös organisation du stöder. Enklaste sättet är att kontrollera om föreningen/organisationen har ett så kallat 90-konto. Då vet du att Svensk Insamlingskontroll (SFI) har koll på läget och du kan njuta av att ha gjort en god gärning.

Det här med goda gärningar tycker jag att man borde ägna sig mer åt. Det kostar så lite och är så lätt och det ger så mycket. Både till den som ger och till den som får ta emot. Boken Pay it forward (på svenska Skicka vidare) av Catherine Ryan Hyde handlar om skolkillen Trevor som bestämmer sig för att förändra världen genom att göra tre goda gärningar och dessutom ser han till att andra gör likadant. Storyn är lite amerikanskt smörig emellanåt men man både gråter och skrattar när man läser. Boken har även filmats.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar