onsdag 9 juni 2010

Wordy Wednesday - amen d´oh!

Ord är härligt och ord kan vara besvärligt. Ord kan vara gamla och bortglömda eller nya och knappt använda. Ett språk ska vara levande och nya företeelser kräver kreativa ordskapare. En arena där nya ord och uttryck hela tiden studsar som pingpong-bollar ur munnen på deltagarna är landets sportredaktioner. Följande citat från AIK är ett bra exempel: "Detta har varit en morot för oss alla och nu har den släckts". Vill du få fler glada skratt kan du kolla här.

Det är inte bara sporten som inspirerar. TV-serier och kändisar är också skuld till många nyord. Någon minns kanske Ronny och Ragge och deras pök som spred sig som en löpeld över landet i början av 90-talet?

Ett annat TV-program som gjort avtryck i historien med sina snart 500 avsnitt är The Simpsons. En tävling nyligen utsåg Homer Simpsons favorituttryck D´oh! till seriens bästa ord. Uttrycket D´oh! har till och med tagits upp i Oxford english dictionary med betydelsen: "ett uttryck av frustration efter insikten att saker har misslyckats eller inte gått som planerat eller att man just sagt eller gjort nåt dumt". Kort och klart som korvspad eller hur?

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar