torsdag 23 december 2010

Tittering Thursday – istid, jul och fotboll

Istiden har kommit, snökaos råder och julen står för dörren. Chrib vill självklart önska alla den godaste av jular, samtidigt längtar jag framåt till ljuset och värmen. För alla oss fotbollsintresserade behöver väntan på spelbara planer inte bli så långvarig dock. Om man vänder sig till tv-spelvärlden. I början av januari drar nämligen turneringen Big Screen Championship igång på olika biografer runtom i Sverige. Det är en tv-spelsturnering där två lag med elva spelare vardera möts i stenhård fotbollskamp samtidigt som publiken kan följa det hela på bioduken. Låter som en rolig idé! Den 9 januari spelas match i Malmö på biograf Spegeln.



/Olof

måndag 20 december 2010

Miscellaneous Monday - dan före dan före dan...

Det lackar mot jul, nedräkningen har börjat och julen står för dörren. Är du stressad? Är inte knäcken klar, julkorten skrivna och granen huggen? Känner du dig som tjejen i torsdagens blogginlägg? Inte konstigt alls. Men tänk efter, vad är det egentligen som behövs för att du ska få den rätta julkänslan?

För mig handlar det mycket om dofter; glögg, tända ljus, hyacinter, nejlikeapelsiner och buxbom. (Ja, jag vet att buxbom luktar kattkiss men hör det till jultraditionen så gör det!). Och musiken förstås , jag samlar på julmusik så jag har nog det mesta. Allt ifrån gregorianska munkar till Pop-i-jul ljuder från bilradio, lurar och stereo. Min favorit är nog ändå The Christmas Song med Nat King Cole, den låter så som jag vill att julen ska kännas, varm, ombonad och vänlig, som varm choklad vid brasan.

Jag samlar även på julfilmer (ja, jag vet, jag är en så kallad "juliot") och för mig blir det inte riktigt jul förrän jag sett åtminstone följande filmer:

The Grinch - med bl a Jim Carrey. Om den gröna elaka Grinchen som stjäl julen från Vemlingarna men som kommer på andra tankar när han förstår vad julen egentligen handlar om.
Mupparnas julsaga - Dickens julsaga med Michael Caine som den girige Mr Scrooge och med Mupparna i övriga roller. Bättre än det låter!
Christmas with the Cranks - med Jamie Lee Curtis och Tim Allen. Om familjen Crank som för första gången inte ska fira julen som dom brukar. Det blir uppror i kvarteret när julreglerna inte följs.

Nu tar jag jullov ett par veckor. En riktigt god jul och ett gott nytt år önskar jag alla CHRIBs läsare!

/ J-Ulrika

fredag 17 december 2010

Freaky Friday - fantasytips

Fantasy som genre är minsann lite freaky! Tidsresor, resor till andra världar, mystiska varelser som fauner, hober, dvärgar, orcher och diverse monster... För er som gillar fantasy i allmänhet och Narnia i synnerhet är det julafton två dagar i rad i år, för på juldagen har den tredje Narniafilmen, Kung Caspian och skeppet Gryningen premiär i Kristianstad! Se trailern här. Och böckerna om Narnia av C. S. Lewis finns såklart att låna på bibblan!

/Magdalena

torsdag 16 december 2010

Tittering Thursday - (jul)utbrott

Så här i juletider har man ofta mycket som ska fixas och ordnas och det kan kännas lite stressigt. Då tycker jag att ni ska ta en paus och titta på det här klippet. Det är ok att få sitt eget lilla utbrott över det som är jobbigt! Jag lovar, det kommer att kännas mycket bättre sedan...



/Magdalena

onsdag 15 december 2010

Wordy Wednesday - Beskowbesök i stan

För ett par veckor sedan var blogbabes:en med och invigde Elsa Beskow-utställningen på Regionmuseet här i Kristianstad. Utställningen, som ursprungligen kommer från Junibacken i Stockholm, är en upplevelseutställning för barn (och vuxna med barnasinnet kvar!). Istället för faktarutor och montrar har museet byggt upp miljöer från Elsa Beskows böcker. Som besökare kan du t ex gå i Olles skidspår, sitta en stund i Puttes blåbärsskog, flyga på fladdermusens rygg eller åka rutschkana i en kantarell. Varför inte passa på att ta med dig boken Hattstugan in i själva Hattstugan och läsa där?

Elsa Beskow föddes på 1800-talet och hennes böcker är gamla. Trots det så håller många av berättelserna ännu, de fina bilderna och den lite torra humorn, känns tidlösa. Just Beskows naturbilder har påverkat många generationer svenska barn som genom böckerna kommit riktigt nära det vilda. Kanske har böckerna också bidragit till en ökad förståelse och respekt för naturen? Den tanken gör det lite lättare att överse med den föråldrade syn på barnaga och könsroller som också finns i berättelserna. Vill du veta mer om Elsa Beskow eller om utställningen kan du klicka på länkarna.

Under invigningen framförde trädsovaren, författaren och storytellern Christina Claesson en modern saga för vuxna med inspiration från Tomtebobarnen. Är du nyfiken på hur dagens Tomtebarn lever ska du kolla på Christinas hemsida.

/ Ulrika

tisdag 14 december 2010

Tipsy Tuesday - Tussilago

Så har terrorismen drabbat Sverige i form av en, förmodar jag, förvirrad ynglings tragiska och oroande verk. Viktigt att tänka på när terrorismen i vår samtid mer och mer kommit att förknippas med extrema islamister är att bara 0,3 procent av de terrordåd som begåtts i Europa mellan 2006 och 2009 kan kopplas till islamistiska rörelser. Merparten kommer från högerextrema grupper. Under 1970-talet dominerades terroriströrelsen av vänsteraktivister, mest kända är kanske tyska Rote Armee Fraktion. Om dessa gjordes häromåret den actionfyllda spelfilmen Baader Meinhof-komplexet. 1975 gjorde gruppen ett försök att ockupera den västtyska ambassaden i Stockholm. Kort därefter planerade Norbert Kröcher, en tysk terrorist bosatt i Stockholm, att kidnappa politikern Anna-Greta Leijon. Nu finns den lilla dokumentära kortfilmspärlan Tussilago, regisserad av Jonas Odell, att titta på via SVT Play. Här berättar Kröchers svenska flickvän sin historia om deras relation, radikala idéer, olika småbrott och de stora planerna. Det är intressant men framförallt väldigt snyggt, gestaltat i en blandteknik av animation och dokumentärt fotomaterial. Missa inte!

Ibland kallas de som främst värnar om demokrati och yttrandefrihet ironiskt nog för terrorister, såsom numera ständigt högaktuella Wikileaks som efter att ha offentliggjort dokument som bevisar USA:s kriminella och djupt amoraliska krigföring utnämnts till terrorister av amerikanska politiker och debattörer. En dokumentär om Wikileaks finns på, kan ni tänka er, SVT Play!

/Olof

måndag 13 december 2010

Miscellaneous Monday - Lussebak och lussebok

Sankta lucia, saaankta lucia! Den italienska visan, som egentligen är en hyllning till en del av staden Neapel, kom till Sverige nån gång på 1800-talet. Hur den sedan i svensk översättning har kommit att handla om helgonet Sankta Lucia är något oklart. Klart är dock att det inte är många svenskar som undgår sången just idag, den 13 december. Blogbabes:en, som har för vana att lussa, har i år tagit en paus och istället njutit av fem skönsjungande flickor som förgyllde morgonen på biblioteket.

För er som är lite trötta efter gårdagens lussevaka, eller morgonens lussande, kommer här ett par boktips som bör avnjutas lugnt och skönt i soffan, helst med lussebullar och varm choklad!

Jävla Lucia av Mårten Melin. Om Martin som är så otroligt kär i Leena, men som aldrig kommer att vilja vara ihop med honom. Plötsligt en morgon händer något som förändrar allt. Lucia, en helt okänd tjej, stiger in i klassrummet. Ingen har någon aning om vem hon är men det händer konstiga saker när Lucia är i närheten.
Lucia av Cannie Möller. Luciatåget ser inte ut som vanligt. Deltagarna har strutar på huvudet och täckta ansikten. Sist i ledet bärs ett lättantändligt träkors. Jimmy är vit och Lucia är svart, Jimmys kompisar är rasister. Än så länge är det bara luciasången som hörs, snart är allt för sent.
Lucia i svart av Britta Svensson. Abra Lucia Colletti har ett struligt liv med dåliga betyg och trassliga relationer. Men hon har också sitt band "Lucia" som är hennes andra familj , meningen med livet. Om åren när man inte är vuxen och inte är barn, när man letar efter sig själv och kan dö för sina vänner.

Till sist, ett filmtips: Thrillern Svart Lucia från 1992 med bl a Caroline af Ugglas i en biroll som lucia. En riktigt läskig berättelse om Mikaela som blir kär i sin lärare. Han visar sig dock vara någon helt annan än hon trott.

/Ulrika

fredag 10 december 2010

Freaky Friday – Privatisering av bibliotek?

Jag läser i dagens DN att Nacka kommun säljer ut sina bibliotek genom upphandling. Resultatet kan bli att kommunens alla bibliotek inom en snar framtid blir privata. Hur allmännyttigt är det? Vad säger det om synen på bibliotekets demokratiska uppdrag och om alla invånares tillgång till fri information? En freaky väg att gå! Vi får hoppas att det är ett isolerat problem och ingen mer vittomfattande samhällstendens. DN:s Jonas Thente konkluderar träffande: ”De borgerliga kommunerna runt Stockholm har nu en än gång det där tvångsmässiga behovet att rea ut den makt de valts att förvalta; en märklig beröringsskräck gentemot det gemensamma. Att utan vidare klubba beslutet att sälja de demokratiska fundament som vi kallar bibliotek, är ändå ganska förmätet av ett gäng vindflöjlar valda för fyra år.”

/Olof

torsdag 9 december 2010

Tittering Thursday - fler bokjulklappstips

Idag tipsar Sydsvenskans bokrecensenter om julklappstips i bokform för unga. Här finns massor av tips för dig som har tänkt ge böcker i julklapp till syskon, släktingar eller kompisar. Och har du redan köpt alla julklappar finns det säkert någon bok som du själv blir sugen på att läsa. Jag kände till exempel att jag bara MÅSTE läsa Reckless av Cornelia Funke meddetsamma!

/Magdalena

onsdag 8 december 2010

Wordy Wednesday - kärlek börjar med basket

På bokmässan i höstas lyssnade jag bland annat till författaren, och f d basketproffset, Niklas Krog som berättade om sin nya bok Turk och Ayla. Det är andra delen, den första heter Ingen rädsla, i serien som handlar om just Turk (som egentligen heter Mattias) och Ayla som båda spelar basket i Stockholmstrakten. Trots att jag tycker det är trist att läsa om sport blev jag nyfiken på storyn och nu har jag läst första boken. Och jag måste definitivt läsa nästa!

I första boken ÄR det väldigt mycket basket, nästan på varenda sida är det match. Många basketord och mycket taktiksnack. Jag förstår inte allt men det gör ingenting, orden bygger upp en stämning och jag kan nästan se matchen framför mig och känna spänningen som stiger i laget.

Samtidigt som spelet pågår händer det saker utanför planen och inne i huvudet på huvudpersonerna. Turk spelar i Alvik, är svenne och ganska lugn och blyg. Ayla spelar i Akropol, hon har invandrarbakgrund och är både arg och tuff. Första gången dom lägger märke till varandra blir dom ovänner men båda två blir nyfikna och börjar fundera på varsitt håll. Deras lag spelar i samma hallar och dom stöter på varann då och då. Ayla har till och med kollat upp Alviks matcher på deras hemsida, även om hon aldrig skulle erkänna det.

Turk är intresserad av Ayla men ännu mer intresserad är han av Becka, Alviks damlags stora stjärna. Becka kan få vilken kille hon vill men är ändå singel, samtidigt uppmuntrar hon hela tiden sina beundrare som gör allt för henne. Nu har hon dock börjat titta på Turk. Hon har till och med lett mot honom och han vet inte vad det betyder. Är hon intresserad? Vill han egentligen vara tillsammans med henne, vad ska dom prata om? Det är trots allt någonting speciellt med den där arga Ayla. Hon med dom blixtrande ögonen och det svarta lockiga håret...

/ Ulrika

tisdag 7 december 2010

Tipsy Tuesday – Skunk på väg till hyllan

1998 startade Andreas Harnemo internetcommunityt Skunk som snabbt växte sig till en av Sveriges största sociala mötesplatser på webben. Skunk hade tusentals användare och många av dem skrev dagböcker, av varierande litterär kvalitet. Språkliga experiment och personliga reflektioner, ett nytt språk för Skunk-generationen odlades inom ramarna för communityt. Nu har medlemmarna Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Ida Säll, båda numera uppmärksammade och mycket läsvärda författare, gjort ett urval ur 23 Skunk-dagböcker, ”de litterära guldnålarna i en gigantisk höstack av text” som man kan läsa på förlagets hemsida, och sammanställt dessa i en best-of-skunk-antologi. Man har letat reda på det poetiska, litterära, humoristiska, det med särart och en egen stil. Helt enkelt de bästa berättelserna. Perfekt läsning för alla nostalgiska eller för de som vill få en litterärt vederkvickande omskakning! Efter nedläggningshot har driften av Skunk tagits över av Skunkgruppen, följ arbetet på deras blogg. Om ni inte läst Caroline Ringskog Ferrada-Nolis Naturen så borde ni också göra det och Ida Sälls smått fantastiska Jenny Häggs mamma solar brösten i sovrummet. Det är en tunn bok med korta texter, vackra, träffande, bitterljuva, roliga, sorgliga minnesfragment från barndom och uppväxt. Den träffar mitt i hjärtat.

/Olof

måndag 6 december 2010

Miscellaneous Monday - bokjulklappstips

På nätet finns en massa bokjulklappstips att ta del av, frågan är bara vilken sajt man föredrar... Det finns några favoritsajter som tipsar, till exempel SR:s P3 Populär. Den 2 december sändes Populärs bokjul, som fortfarande går att lyssna på. På Rabén & Sjögrenbloggen tipsar bland andra Lisa Bjärbo (Det är så logiskt alla fattar utom du-författaren) om julklappsböcker. På köpet kan man läsa om Johanna Westmans juliga upplevelser i New York! Avundsjuk? Jag? Nej, New York i jultid är säkert inte aaaalls mysigt... Vi återkommer med fler tips på användbara sajter.

/Magdalena