måndag 13 december 2010

Miscellaneous Monday - Lussebak och lussebok

Sankta lucia, saaankta lucia! Den italienska visan, som egentligen är en hyllning till en del av staden Neapel, kom till Sverige nån gång på 1800-talet. Hur den sedan i svensk översättning har kommit att handla om helgonet Sankta Lucia är något oklart. Klart är dock att det inte är många svenskar som undgår sången just idag, den 13 december. Blogbabes:en, som har för vana att lussa, har i år tagit en paus och istället njutit av fem skönsjungande flickor som förgyllde morgonen på biblioteket.

För er som är lite trötta efter gårdagens lussevaka, eller morgonens lussande, kommer här ett par boktips som bör avnjutas lugnt och skönt i soffan, helst med lussebullar och varm choklad!

Jävla Lucia av Mårten Melin. Om Martin som är så otroligt kär i Leena, men som aldrig kommer att vilja vara ihop med honom. Plötsligt en morgon händer något som förändrar allt. Lucia, en helt okänd tjej, stiger in i klassrummet. Ingen har någon aning om vem hon är men det händer konstiga saker när Lucia är i närheten.
Lucia av Cannie Möller. Luciatåget ser inte ut som vanligt. Deltagarna har strutar på huvudet och täckta ansikten. Sist i ledet bärs ett lättantändligt träkors. Jimmy är vit och Lucia är svart, Jimmys kompisar är rasister. Än så länge är det bara luciasången som hörs, snart är allt för sent.
Lucia i svart av Britta Svensson. Abra Lucia Colletti har ett struligt liv med dåliga betyg och trassliga relationer. Men hon har också sitt band "Lucia" som är hennes andra familj , meningen med livet. Om åren när man inte är vuxen och inte är barn, när man letar efter sig själv och kan dö för sina vänner.

Till sist, ett filmtips: Thrillern Svart Lucia från 1992 med bl a Caroline af Ugglas i en biroll som lucia. En riktigt läskig berättelse om Mikaela som blir kär i sin lärare. Han visar sig dock vara någon helt annan än hon trott.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar