onsdag 15 december 2010

Wordy Wednesday - Beskowbesök i stan

För ett par veckor sedan var blogbabes:en med och invigde Elsa Beskow-utställningen på Regionmuseet här i Kristianstad. Utställningen, som ursprungligen kommer från Junibacken i Stockholm, är en upplevelseutställning för barn (och vuxna med barnasinnet kvar!). Istället för faktarutor och montrar har museet byggt upp miljöer från Elsa Beskows böcker. Som besökare kan du t ex gå i Olles skidspår, sitta en stund i Puttes blåbärsskog, flyga på fladdermusens rygg eller åka rutschkana i en kantarell. Varför inte passa på att ta med dig boken Hattstugan in i själva Hattstugan och läsa där?

Elsa Beskow föddes på 1800-talet och hennes böcker är gamla. Trots det så håller många av berättelserna ännu, de fina bilderna och den lite torra humorn, känns tidlösa. Just Beskows naturbilder har påverkat många generationer svenska barn som genom böckerna kommit riktigt nära det vilda. Kanske har böckerna också bidragit till en ökad förståelse och respekt för naturen? Den tanken gör det lite lättare att överse med den föråldrade syn på barnaga och könsroller som också finns i berättelserna. Vill du veta mer om Elsa Beskow eller om utställningen kan du klicka på länkarna.

Under invigningen framförde trädsovaren, författaren och storytellern Christina Claesson en modern saga för vuxna med inspiration från Tomtebobarnen. Är du nyfiken på hur dagens Tomtebarn lever ska du kolla på Christinas hemsida.

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar