måndag 28 februari 2011

Miscellaneous Monday - DNA, RNA, VA?

Det dyker ständigt upp nya spännande saker i den mikroskopiska världen. Att man kan hitta DNA, genetiska spår, som kan fälla brottslingar har varit känt ett bra tag. Nu har man också lyckats få fram RNA, ribonukleinsyra, som inte bara berättar vem som är bärare av generna utan också varifrån på kroppen DNA:t kommer. Som en reporter på radion uttryckte det: "Om man är en misstänkt förövare är det inte så lyckat om polisen hittar RNA som kommer från mordoffrets hjärna hemma i den misstänktes kök." Nä, det vore inte särskilt lyckat!

I boken Vampyrens märke, den första boken i serien House of night, av P C Cast får individens DNA en alldeles speciell betydelse. I Zoey Redbirds värld lever vampyrer och människor sida vid sida. Genom DNA-kontroll kan man se vilka tonåringar som bär på anlag för att bli vampyrer. En dag står en väldigt snygg och väldigt död, eller snarare odöd, kille vid Zoeys skåp på internatskolan. Han har upptäckt att hon har rätt DNA för att bli vampyr och nu har hon inget val, hon tillhör natten och måste förvandlas. Tyvärr är det inte alla människor som klarar av förvandlingen, som är svår och tar lång tid, en del kroppar dör för alltid...

/ Ulrika

torsdag 24 februari 2011

Tittering Thursday - köldskadad

Suck! Kylan behåller sitt grepp om Sverige och solen lyser med sin frånvaro idag. Jag är trött på att frysa! Och trött på höga elräkningar!

Såg ett bra (?!) tips i Aftonbladet. Någon har räknat ut att det blir billigare att värma upp sitt hus med värmeljus än med el!! Inte så praktiskt kanske men ändå. Vill du läsa mer om hur uträkningen gått till kan du kolla här.

Man kan ha mycket kul med eld men det gäller att vara försiktig. Det här experimentet bör nog utföras i kemi/fysiksalen i skolan...



/ Ulrika

tisdag 22 februari 2011

Tipsy Tuesday - schack matt

Imorgon och på fredag finns det möjlighet att komma till stadsbibblan och prova på att spela schack! Kristianstads schackklubb är på plats och visar, assisterar och hjälper till. Workshoparna är för alla åldrar och det är fri entré! Några tips så länge:

Jesper Hall, internationell mästare i schack och schackpedagog för Sveriges schackförbund, har skrivit flera ungdomsböcker om schack. Kajsa och den magiska schackboken är en berättelse om Kajsa, som med hjälp av en gammal bok om schack förflyttas till en värld långt från sin morfars lilla lägenhet i förorten. Här träffar Kajsa herr Steinitz, som behöver hjälp i sitt schackparti mot herr Anderssen. Andra personer som dyker upp är kejsare Napoleon, den hemlighetsfulla Sibyllan och flera av de bästa schackspelarna genom tiderna, t ex Capablanca och Morphy. Frågan är om Kajsa hinner lära sig tillräckligt mycket innan hennes mamma kommer tillbaka från semestern...?

Av Jesper Hall finns också faktaböckerna Schackma Gandhi får en idé och Schackma Gandhi och gudabråket.

Prova på schack med Kristianstads schackklubb
Onsd 23 feb kl 14-16 Språkrummet, vån 2
Fred 25 feb kl 11-13 GH-rummet, vån 2

/Magdalena

måndag 21 februari 2011

Miscellaneous Monday - sportfånar och fånsporter

Lagom tills snön försvunnit i större delen av Skåne börjar sportlovet. Nu måste man ju inte tvunget sporta bara för att det är lov. Motsatsen är inte heller så lyckad, att bara sporta när det är lov. Med sporta menar jag att röra på sig. Är själv något skeptisk till begreppet sport men tycker det är kul att dansa, spela pingis och badminton, cykla eller simma.

Författarna Dan Höjer och Per Gustavsson har skrivit en bok som heter just Sportfånar och fånsporter. I den kan man hitta många knäppa och kul fakta om sport (ordet kommer från franskan och betyder egentligen tumla om) och idrott (som betyder uthållighet och kommer från isländskan). Vad sägs om följande förbryllande fakta:
Efter OS 1928 ströks alla lopp som var längre än 200 meter för kvinnor eftersom publiken inte gillade att kvinnorna såg trötta ut när dom kom i mål. Inte förrän 1960 kom de långa sträckorna tillbaka.
En rumänsk fotbollssupporter trodde att han kunde styra lagets spel genom att bada under matcherna. Vid ett tillfälle tittade han på en VM-match medan han badade och just när han dök under ytan gjorde Rumänien mål. Den rumänske supportern stannade sedan i badkaret under hela VM. (Rättare sagt, tills Rumänien åkte ut, hans metod fungerade tydligen inte.)
Skrock är vanligt inom idrottsvärlden och har varit i alla tider. En fantastisk (fanatisk?) löpare från Sparta vann sju olympiska guld under antiken. Han trodde stenhårt på att äta rätt och åt därför bara fikon; morgon, middag och kväll!

Om du läser boken får du garanterat många skratt och dessutom massor av kul fakta att impa på kompisarna med.

/ Ulrika

torsdag 17 februari 2011

Tittering Thursday - Hallå bibblan, hur är läget?

Vi hade fått kul på jobbet om fler människor gjorde så här (!!!):



/Magdalena

onsdag 16 februari 2011

Wordy Wednesday - lyckan kommer, lyckan går

Vad är lycka? På SVT visas just nu serien Jakten på lyckan. Hanna Hellquist reser runt i Sverige för att hitta lyckan. Kan man lära sig vara lycklig? Har olika människor olika förutsättningar att känna lycka - finns det en lyckogen? Hur vet man om man är lycklig?

Igår träffade Hanna författaren Maria Sveland, som bland annat skrivit boken Bitterfittan, och pratade med henne om lycka. Maria har levt i kärnfamilj med man och barn men det var inte hennes grej. Hennes resonemang kring tvåsamhet och livslånga relationer var intressant. På programmets hemsida kan du lyssna på samtalet och dessutom passa på att göra ett lyckotest.

I Martin Widmarks och Petter Lidbecks serie I elfte timmen heter andra delen Lyckans hjul. Dom inte helt vanliga pensionärerna Osvald, Dagny och Grace drar till Mallorca för att fira men upptäcker snart att allt inte står rätt till. Det är nåt skumt på gång och det handlar om mycket pengar. Att ha tre gamlingar som huvudpersoner i spännande böcker för unga är ett ovanligt grepp men det funkar.
Mårten Sandén kom 2007 ut med boken En plats de kallar Lyckan. Om Mia som trivs med sitt jobb på pizzerian, har dåliga betyg och inte alls vill plugga och om John som har höga krav att leva upp till och snart ska börja på internatskolan Lundsberg. Och om det övergivna lusthuset som båda två ser som sitt hemliga rum...

/ Ulrika

tisdag 15 februari 2011

Tipsy Tuesday - tips från Lina

Vår fjärde blogbabe, Lina, är föräldraledig för närvarande men är med oss i tankarna (och några timmar idag IRL)! Hon vill gärna tipsa om följande böcker:

Himlen börjar här av Jandy Nelson (som för övrigt har ett fantastiskt snyggt omslag!) handlar om sjuttonåriga Len som förlorar sin älskade syster. Vi får sedan följa Len när hon först drar sig undan med sin sorg, men sedan faktiskt också drabbas av kärleken... En rolig detalj är de små handskrivna anteckningar som dyker upp då och då i mariginalen.

Fångad är Lucy Christophers debutroman, en thriller som innehåller "spänning som när det blixtrar, skräck som när det åskar. En häpnadsväckande, läskig och vacker bok." (Så här tycker John Marsden, prisad ungdomsboksförfattare. Enligt Lina stämmer det!) Gemma, 16 år, blir kidnappad på Bankoks flygplats och förd till ett ödsligt ställe i den australiensiska öknen. Mannen som kidnappat henne, Ty, har haft ögonen på Gemma i flera år och och stora planer för henne. Boken är skriven som ett brev till Gemma från hennes kidnappare och långsamt växer bilden av Ty fram, samtidigt som förhållandet mellan honom och hans offer skildras...

Böckerna finns såklart på bibblan! Skulle de vara utlånade kan ni testa med Jenny Jägerfelds Här ligger jag och blöder (Augustvinnaren som vi tipsat om i ett tidigare inlägg) eller De som lever vidare, tionde och sista delen i Kjetil Johnsens serie Tre (om ni har läst de nio som har kommit innan förstås...)

Tack för tipsen, Lina!

/Magdalena

måndag 14 februari 2011

Miscellaneous Monday - love, love, love!


Alla hjärtans dag! Borde inte alla dagar vara alla hjärtans dag? Så klart att dom borde, i den bästa av världar, men det hindrar inte att vi kan fira lite extra idag.
Kärlek är trots allt det som allting handlar om. Alla vill bli älskade för den man är, utan kärlek (om än väldigt kortvarig ibland...) blir det inga barn och att älska någon, speciellt om kärleken är besvarad, är härligt.

Lite hjärtliga siffror hämtade från dagens Metro:
56% av svenskarna firar alla hjärtans dag.
Mer än 600 000 askar röda geléhjärtan såldes 2010 på alla hjärtans dag.
Allt fler unga par väljer att gifta sig, 2009 var det 7015 par mellan 20 och 24 år.
25% av de svenska barn som svarade på barnkanalen Nickelodeons enkät svarade att de tänkte fråga chans just på Valentin-dagen.
En röd ros är populärast att ge bort idag.(Blomsterhandlarna passar på att höja priset så en enda ros kan på alla hjärtans dag kosta upp till 100 kronor!)
Tre röda rosor betyder "jag älskar dig".

Till sist, en hälsning till blogbaben Olof som fick den finaste kärlekspresenten redan i helgen. Grattis till bäbisen!!

/ Ulrika

fredag 11 februari 2011

Freaky Friday – freaky med fantasy?

I höstas kom boken Där drömmar blir till. Författaren är 20-åriga debutanten Emma Andersson från Eslöv. På förlagets hemsida skriver Emma själv så här: ”I hela mitt liv har jag älskat att läsa och skriva, jag började skriva mina egna sagor som femåring och bestämde mig för att bli författare som åttaåring. Hösten 2010 gavs min debutroman, en ungdomsbok vid namn Där drömmar blir till, ut ... Då kunde jag titulera mig författare och en av mina största drömmar hade äntligen gått i uppfyllelse. Det kändes läskigt och spännande, men framför allt ganska märkligt.”

Inspirerad av Cornelia Funkes Bläckhjärtatrilogi inleds varje kapitel med ett citat som till exempel ”Ingen kan bli helt fri förrän alla är fria” Berättelsen handlar om Olivia som bor i en svensk småstad. När hennes mormor Marie dör ärver hon ett guldhjärta, ett smycke som visar sig vara mycket betydelsefullt. Guldhjärtat leder henne till det tyranniserade landet Enderra, beläget på en plats mellan dröm och verklighet, där hon förälskar sig i prins Jonathan Philipe Rose samtidigt som dom strider tillsammans för att rädda landet.

Vill du läsa ett smakprov ur boken finns det här.
Vill du veta mer om Emma hittar du hennes blogg här.

/ Ulrika

torsdag 10 februari 2011

Tittering Thursday - läsambassadör

Rolig (och välbehövlig) nyhet: Kulturrådet inrättar en läsambassadör för barn och unga i Sverige! I USA, England och på Irland finns redan nationella ambassadörer för barn- och ungdomslitteratur. Där har de redan insett att starka läsupplevelser kan förändra livet för många barn och ungdomar. I England kallas det, mycket högtidligt, "Children's Laureate", nästan som en "Nobel Laureate" (Nobelpristagare)! Uppdraget kommer att gå till en författare eller illustratör och personen ska utses av en expertjury. I England har bland andra Jacqueline Wilson innehaft detta hedersuppdrag. Det är meningen att ambassadören ska ha kontakt med barn, lärare och bibliotekarier ute i landet, vilket känns viktigt för att få en bra och rättvis bild av hur det egentligen ser ut med barns och ungdomars läsande.

I september, under Bok- och biblioteksmässan i Göteborg, kommer det att avslöjas vem som blir Sveriges läsambassadör under de närmaste två åren! Läs mer på Kulturrådet och Författarcentrum.

/Magdalena

onsdag 9 februari 2011

Wordy Wednesday - ditt namn är ditt öde

Lyssnade på P1 nu på morgonen. Det var ett inslag som handlade om vilka namn tyska föräldrar valde till sina barn. I Tyskland har upprörda röster höjts över att många föräldrar väljer "otyska" namn till sina barn till exempel Kevin eller Chantal. Valet av traditionellt västerländska/amerikanska namn är vanligare bland arbetarklass än bland medelklass, vanligare i forna Östtyskland än i fd Västtyskland. Namnen har därför blivit sociala markörer det vill säga om du heter Kevin har folk redan en uppfattning om vem du är, innan du ens öppnat munnen. Du är white trash och därmed får du inte samma förutsättningar som dina klasskamrater att lyckas i livet, oavsett hur duktig du är. Denna företeelse kallas i Tyskland för kevinism el chantalism.

Det är intressant, och lite läskigt, hur olika människor bemöts på grund av sitt namn. I Sverige talar man om y-namnen; Benny, Conny, Ronny, Kenny, Sonny - namn som var vanliga inom arbetarklassen i Sverige på 60- och 70-talet. Ända sedan dess har personer med dessa namn setts som dömda på förhand. Då och då kommer det påståenden om att dessa namn är ovanligt vanliga i kriminella kretsar, att dessa pojkar (nu män) har sämre tänder än genomsnittet och att rökning och för tidig död är vanligare bland män med y-namn osv. Undrar om dessa påståenden stämmer?

Idag är det inte många som döper sina pojkar till y-namn, möjligen kan Timmy vara ett nytillskott. Istället är det namn som Kevin, Liam, Cassandra eller Charlene som tagit över rollen som sociala markörer. Undrar hur det ska gå för alla dessa barn? Har vi lärt oss att se personen bakom namnet eller fortsätter vi att odla våra fördomar? Behandlar du Gull-Britt annorlunda än Amanda? Har du mer gemensamt med Filip än med Kjell-Åke? Vem vet, kanske är det rentav tvärtom?

/ Ulrika, ett gammalt "hederligt" germanskt namn (?!)

tisdag 8 februari 2011

Tipsy Tuesday - teatertips

I Kristianstad finns en väldigt bra teaterförening som har ett digert program. Många av uppsättningarna passar bra för en lite yngre publik. Två av blogbabes:en var till exempel och såg Jekyll & Hyde för några veckor sedan. Även om vi kände till själva historien var det spännande att se hur Malmö opera hade valt att gestalta den sceniskt och i musikalform dessutom! Jag kan säga att vi lämnade teatern fullt tillfredsställda.

Programmet för våren ligger ute och det är en mix av klassisk teater, ståupp-show, musikaler och commedia dell'arte. Kolla in Skönheten och odjuret, en lokal produktion av Emil Sigfridsson, eller Sofi Oksanens starka pjäs Utrensningen (som även finns som roman på bibblan).

Extra bra är att ungdomar/studerande har 50% rabatt på biljettpriset! Vi ses på teatern...

/Magdalena

måndag 7 februari 2011

Miscellaneous Monday - ny Widmark-succé?

Martin Widmark, som förmodligen är mest känd för sin serie om Lasse-Majas detektivbyrå, kommer nu med en serie för äldre barn; Tyko Flores äventyr. Del ett Den dansande djävulen har redan kommit ut och ligger nu och väntar på mitt nattduksbord. Serien, som klassas som fantasy, handlar om trettonårige Tyko som tvingats jobba i en mörk och farlig gruva sedan han var fyra år för att göra härskaren, Den dansande djävulen, ännu rikare. Men en dag måste Tyko lämna grottan och plötsligt förändras allt…

Serien har en egen hemsida där du kan läsa allt om böckerna,författaren och illustratören.
Här kan du höra Martin Widmark själv berätta om boken.

/ Ulrika

fredag 4 februari 2011

Freaky Friday – Inkvisitionen

För ett tag sedan skrev CHRIB om livet som hemifrånflyttad. Nu vill vi tipsa om en bra, eller i alla fall väldigt rolig, guide in i yrkeslivet. P3:s radioprogram Verkligheten har i några program haft ett inslag med den lite skrämmande titeln Inkvisitionen där olika yrkesgrupper ställs till svars för sina synder. Här får vi träffande inblickar i livet som mäklare, gatumusiker, astrolog, modebloggare och, såklart, bibliotekarie! Ni kommer garanterat få en bättre inblick i vad som rör sig i bibliotekariernas huvud. Och jag antar att ett framtida yrkesval blir ganska enkelt… Lyssna på de olika inslagen här.

/Olof

torsdag 3 februari 2011

Tittering Thursday - Repris

Roligt: gamla favoriter i repris ges ut på nytt! Bonniers har bestämt sig för att göra en Penguin och ge ut "gamla" klassiker i nytt format. Ett väldigt snyggt format, dessutom.
Två unga illustratörer har anlitats och har gett klassikerna en modern form. Böckerna har dessutom förpackats i två boxar, och här kan man möjligen vara lite kritisk: det känns som att det har blivit en tjejbox och en killbox. Titlar som Unga kvinnor och Agnes Cecilia (min favorit!) i den ena boxen och äventyrsklassiker som Robin Hood och Skattkammarön i den andra talar sitt tydliga språk... Förutom detta har jag absolut inget att invända!

/Magdalena

onsdag 2 februari 2011

Wordy Wednesday - mera film

Igår skrev Olof om Göteborgs filmfestival som gick av stapeln i helgen. Under festivalen presenterade Sveriges Television ett antal noveller som ska bli film och sändas under året. Bland annat har man valt ut Gunnar Ardelius bok Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket. Berättelsen är författarens debutbok och Augustnominerades 2006. En ungdomsbok som handlar om den fantastiska förälskelsen och om vad som händer när känslorna svalnar och man ska börja bygga en framtid tillsammans. Eller ska man det? Om man inte vill, när är det i så fall dags att göra slut? "Kanske när man känner sig mer kär i sina minnen än i den man har framför sig".

Gunnar Ardelius är en mästare på att välja vackra titlar till sina berättelser. Två andra böcker av författaren är Bara kärlek kan krossa ditt hjärta och När du blundar tittar jag. Om du är nyfiken på Gunnar kan du följa länken till våra bloggkollegor på bokhora.se som tidigare intervjuat honom.

/Ulrika

tisdag 1 februari 2011

Tipsy Tuesday – en Oscar till Banksy?

En ikon på gatukonsthimlen är den brittiska graffitimålaren Banksy vars stencilkonst, ofta med social och politisk träffsäkerhet, humor och känslighet, letat sig in i såväl de invigdas som etablissemangets hjärtan. Genom åren har han fått en nästan mytologisk status på grund av att han lyckats hålla sin identitet hemlig. Det finns någon enstaka intervju och lite bilder som kanske föreställer Banksy men osäkerheten om hans identitet är fortfarande överhängande. Nyligen startades en auktion på eBay där säljaren till 100 procent garanterade att han satt inne med svaret på vem som döljer sig bakom den ogenomträngliga fasaden. Namnet var nedskrivet på en papperslapp som snabbt bjöds upp till en miljon dollar innan någon okänd kraft satte stopp för auktionen. Bland årets Oscarsnominerade filmer finns Banksys filmdebut Exit through the gift shop som är nominerad i dokumentärkategorin. Frågan är dock om det verkligen är en dokumentär. Det är hur som helst en smart och väldigt rolig film som delvis handlar om myten Banksy men också om konstvärlden och konstmarknaden i stort. Den franska excentriska mångsysslaren Thierry Guetta lever bakom sin filmkamera. Han är besatt av gatukonst och vill göra en dokumentär om Banksy som ger sin tillåtelse med restriktionen att hans identitet inte röjs. Men när resultatet visar sig bli en katastrof skiftar fokus. Huvudperson blir nu Guetta som själv har börjat arbeta på en konstutställning som visar sig bli en stor succé. Filmen visas på Göteborgs filmfestival just nu och får vanlig biopremiär längre fram. Håll utkik! Vill ni spana in Banksys graffitikonst så finns boken Wall & piece på bibblan.

Det ska bli intressant att se hur Banksy reagerar om han vinner Oscarn, kommer han att ta emot priset själv, iförd mask eller via ombud? Kan prestigen från en Oscar få honom att träda fram i ljuset? Det får vi se den 27 februari när priset delas ut!

Ps. Min förhandstippning av årets Oscarsvinnare i fem tunga kategorier:
Bästa manliga huvudroll: Colin Firth som stammande kung i The king´s speech
Bästa manliga biroll: Christian Bale i The fighter
Bästa kvinnliga huvudroll: Natalie Portman i The black swan
Bästa kvinnliga biroll: helt oväntat, Hailee Steinfeld i True grit
Bästa film: The social network

/Olof