måndag 21 februari 2011

Miscellaneous Monday - sportfånar och fånsporter

Lagom tills snön försvunnit i större delen av Skåne börjar sportlovet. Nu måste man ju inte tvunget sporta bara för att det är lov. Motsatsen är inte heller så lyckad, att bara sporta när det är lov. Med sporta menar jag att röra på sig. Är själv något skeptisk till begreppet sport men tycker det är kul att dansa, spela pingis och badminton, cykla eller simma.

Författarna Dan Höjer och Per Gustavsson har skrivit en bok som heter just Sportfånar och fånsporter. I den kan man hitta många knäppa och kul fakta om sport (ordet kommer från franskan och betyder egentligen tumla om) och idrott (som betyder uthållighet och kommer från isländskan). Vad sägs om följande förbryllande fakta:
Efter OS 1928 ströks alla lopp som var längre än 200 meter för kvinnor eftersom publiken inte gillade att kvinnorna såg trötta ut när dom kom i mål. Inte förrän 1960 kom de långa sträckorna tillbaka.
En rumänsk fotbollssupporter trodde att han kunde styra lagets spel genom att bada under matcherna. Vid ett tillfälle tittade han på en VM-match medan han badade och just när han dök under ytan gjorde Rumänien mål. Den rumänske supportern stannade sedan i badkaret under hela VM. (Rättare sagt, tills Rumänien åkte ut, hans metod fungerade tydligen inte.)
Skrock är vanligt inom idrottsvärlden och har varit i alla tider. En fantastisk (fanatisk?) löpare från Sparta vann sju olympiska guld under antiken. Han trodde stenhårt på att äta rätt och åt därför bara fikon; morgon, middag och kväll!

Om du läser boken får du garanterat många skratt och dessutom massor av kul fakta att impa på kompisarna med.

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar