tisdag 3 april 2012

Kulla-Gulla-priset

Gunna Grähs
Kanske har du läst böckerna om Kulla-Gulla? De tillhörde mina favoritböcker när jag var yngre. Men visste du att författaren till böckerna, Marta Sandwall-Bergström har inrättat en stipendiefond för att främja svenska författare och forskare? I år gick Kulla Gulla-priset på  80 000 kronor (!) till författaren Gunna Grähs.  Hon debuterade 1982 och står bakom barnböcker som Mehmet och lilla Luna och Tutu och tant Kotla. Motiveringen till priset är:
"Gunna Grähs produktion, som berikat svensk barnlitteratur i över tre decennier är aldrig insmickrande och relativ. Istället är hennes estetik relationell och präglad av egensinnig karikatyrisk realism. Hon ser våra mänskliga skavanker och skönheter och speglar dem i subversivt avslöjande bilder av samhällsutvecklingen. Hennes språk är burleskens och oavsett avtryck i färg eller svartvitt målar hon ord och bilder med kompromisslös medkänsla. Hennes böcker tycks säga oss att vi skall vara snälla mot andra människor, bland annat genom att bekämpa vår girighet. Det är sannerligen budskap värda att lyssna till.
Marta Sandwall-Bergström förändrade på sitt sätt den svenska barn- och ungdomslitteraturen. Gunna Grähs gör samma sak och är en mycket värdig mottagare av Marta Sandwall-Bergströms författarstipendium 2012."
 Grattis säger vi på CHRIB!

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar