torsdag 26 april 2012

Starcrossed - Josephine Angelini


Förra veckan var vi som sagt på LitteraLund. Så roligt det var att få komma bort lite från "verkligheten" och bara kunna koncentrera sig på att lyssna på kloka människor som säger kloka saker. :) En av höjdpunkterna för mig var att lyssna på Josephine Angelini, författare till Starcrossed (Helena på svenska), första delen i en trilogi med utgångspunkt i Homeros klassiska verk Iliaden. Bli inte avskräckt nu! I Starcrossed ryms mytologi, magi och förstås kärlek - allt i skolmiljö! Idén fick Angelini när hon såg ett ex av Homeros Iliaden och ett ex av Shakespeares Romeo och Julia bredvid varandra och insåg att ingen har återgivit Helena och Paris (Iliaden) kärlekshistoria i modern tolkning.

På förlagets (Bonnier Carlsen) hemsida marknadsförs boken med sloganen "Iliaden möter Twilight!". Mer utförligt om boken:

Helena Hamilton är extremt blyg. Så blyg att hon faktiskt mår fysiskt illa av att dra uppmärksamhet till sig. Problemet är att hon är 17 år, lång, blond, extremt bra på löpning och har ett ansikte som en gudinna skulle avundas henne. Som om inte detta skulle räcka för att få folk att glo på henne så händer det där med den nyinflyttade killen, Lucas Delos. Det första Helena känner när hon ser Lucas är ett starkt hat. Hon vill verkligen döda honom. Och hon får ett ganska bra grepp om hans hals när hon anfaller honom i skolkorridoren...Den pinsamma skolkorridorskatastrofen visar sig vara början på ett nytt liv för Helena, och hon är verkligen inte den hon trott sig vara. Till exempel verkar inga vapen kunna skada henne.

Men det är inte bara hon som bär på en stor hemlighet: När Helenas och Lucas känslor för varandra går från iskallt till stekhett visar det sig att deras liv är bundna till en tragedi som utspelade sig för flera tusen år sedan. Precis som Sköna Helena och Paris vid Troja är de ödesbestämda att starta ett krig för sin kärleks skull. Ett krig som kan förgöra världen.Trots att Helen och Lucas inser att de aldrig kan vara tillsammans, är de krafter som drar dem till varandra ännu starkare. Kan de trotsa det öde som står skrivet i stjärnorna?

Nu är jag extremt sugen på att läsa boken! Vi har den både på engelska och svenska på bibblan - vilken skulle du föredra att läsa? I vår bibliotekskatalog kan du se om boken finns inne och också reservera den.

Den andra delen kommer på engelska (Starcrossed - Dreamless) i maj och på svenska i juni(Hades) Passa på att läs del ett innan dess, vet ja!

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar