måndag 17 januari 2011

Miscellaneous Monday - hundratals hundar

Äntligen har dom fattat! Utropar alla Sveriges labradorägare. Efter 44 år har schäfern fått lämna platsen som Sveriges populäraste hundras. Allra mest populär är numera labrador retriever (eller labbe som en del kallar rasen). På tredje plats kommer den lite lurvigare kusinen golden retriever.

Statistiken kommer från Svenska Kennelklubben(SKK) och siffrorna visar hur många registrerade hundar det finns inom varje ras. (Det kan alltså finnas fler hundar i Sverige.) Totalt registrerades 57 900 nya hundar 2010. SKK tror att schäfern haft sin storhetstid. Det är många som väljer att skaffa hund efter att ha sett kändisar med en viss ras. Hundrasen chihuahua blev jättepopulär för ca 8-10 år sedan när Paris Hilton hade med sig sin lilla vovve på var och varannan bild i modetidningarna och chihuahuatrenden håller i sig. Hade man slagit ihop den långhåriga och den korthåriga modellen hade rasen toppat den svenska listan.

Hundar, precis som alla andra djur, är varken accessoarer eller små dockor som ska kläs ut. En bra hundägare väljer en ras som passar det liv som han eller hon lever och väljer inte efter hundens utseende. Hundar som behöver mycket stimulans, som till exempel vallhundar eller jakthundar fungerar inte särskilt bra i en lägenhet i stan. Om du funderar på att skaffa hund ska du ta god tid på dig och läsa på ordentligt. Här på bibblan har vi många bra hundböcker på avdelning Qdfj/husdjur.

/ Ulrika

1 kommentar:

  1. En sån rolig bild. När vi nyss skaffat hund träffade vi en tjej som hade typ en sådan kombination hundar; en grand och en yorkie - hur kul som helst! Lite skillnad på ras, bara, så visst gäller det att läsa på ordentligt innan man skaffar och tänka sig för!

    SvaraRadera