tisdag 11 januari 2011

Tipsy Tuesday: Manga, Berlin och KB-mannen

Tittar du i bibliotekets mangahyllor kan du snabbt konstatera att utbudet domineras av långa serier med action- och äventyrsserier. De lite mer udda titlarna försvinner bland alla delar av Mästerdetektiven Conan, Bleach, Naruto och så vidare. Men tittar du lite noggrannare kommer du att upptäcka några få pärlor som sticker ut. Den japanska seriekulturen, som är väldigt omfattande, täcker ju alla genrer och målgrupper även om det inte märks så tydligt på den svenska utgivningen. Det lilla förlaget Ordbilder ger däremot ut lite smalare alster. På bibblan har vi exempelvis Iwaoka Hisaes Drömmarnas djup och Yamakawa Naotos En kopp kaffe till. I den senare berättas en rad vardagliga historier, livsöden, relationer, minidramer mot en bakgrund där vi ständigt påminns om kaffets betydelse i våra liv. Bokens första avsnitt, exempelvis, är en enda lång uttrycksfull studie i konsten att brygga ett riktigt gott kaffe. Spana också in den kusliga skräckmangan Uzumaki. Spännande, stämningsfull och riktigt snyggt tecknad.

1973 gav Lou Reed ut sin fantastiska konceptplatta Berlin, en rockopera om några utsatta individer på marginalen i en mytomspunnen stad som Reed, då han skrev musiken, aldrig hade besökt. Skivan sågades när den kom och först 2007 framförde Reed den i sin helhet vid ett liveframträdande. Konserten filmades av Julian Schnabel och i kören återfinns ingen mindre än Antony Hegarty. Finns att titta på på SVT Play!

Och något för alla biblioteksintresserade. Imorgon sänds första avsnittet av Bibliotekstjuven, en miniserie influerad av KB-mannen, bibliotekschefen som stal böcker i miljonklassen från det egna biblioteket!

/Olof

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar