onsdag 19 januari 2011

Wordy Wednesday - människor och andra djur

I medierna ser vi ofta hur illa vi människor behandlar andra djur. Det finns många nedslående exempel:
  • Varje höst överges hundratals sommarkatter som garanterat inte överlever vintern utan mat och skydd. Dessutom är katterna ofta okastrerade vilket också gör att antalet katter som far illa hela tiden ökar.
  • På Irland finns just nu ca 20 000 övergivna hästar. Irländska familjer som i början av 2000-talet hastigt tjänade mycket pengar, men som lika snabbt förlorade dom, köpte hästar som nu sjuka och hemlösa svälter ihjäl om ingen tar hand om dom.
  • I medierna pågår en debatt om huruvida det är okej att ha en tv-serie som går ut på att familjer får "testa" några hemlösa hundar för att sedan välja en av dom som livskamrat. Hur det går för hundarna som ingen vill ha framgår inte. Att se andra individers lidande som underhållning känns både märkligt och osmakligt.

Det finns så klart också många positiva saker som människan kan göra, och gör, för andra djur och det är viktigt att tänka på. Det är lätt att bli helt förlamad och uppgiven av allt elände man ser och hör.

Katastrofhjälp för Fåglar & Vilt (KFV) är en organisation som gör mycket gott. Förbundet bildades redan 1979 i Kristianstad/Bromölla och har lång erfarenhet av att rehabilitera djur. När man hittar ett skadat vilt djur är det inte lätt att veta hur man ska bete sig och då kan man ringa KFV som antingen kan ge råd eller själva har möjlighet att ta hand om den skadade. Om du är nyfiken på att veta mer om hur det är att jobba inom organisationen kan du kolla den här länken som CHRIB lånat från gårdagens Norra Skåne.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar