fredag 28 januari 2011

Freaky Friday – Sex och rasism

Sex är ett ämne som väcker känslor, ett ämne som ofta leder till diskussion och debatt, en företeelse som ibland utsätts för moraliserande, anses som fult och förbjuds. I många länder är till exempel homosexualitet olagligt och även i Sverige finns det grupper som tar ställning mot sexuella uttryck som strider mot föreställningar av vad som är normalt. I ett fall som uppmärksammades stort för några år sedan åtalades pingstpastorn Åke Green för sin predikan som bland annat rörde homosexualitet: ”sexuella abnormiteter är en djup cancersvulst på hela samhällskroppen”. Nu märks en annan skrämmande tendens i samhället. I samband med Utbildningsradions sexualupplysningsfilm Sex på kartan har hundratusentals rasistiska kommentarer inkommit i ett slags näthatskampanj. I filmen förekommer nämligen personer med olika hudfärg, något som alltså upprört mängder av människor i Sverige. Läs mer i detta debattinlägg från DN. En organisation som arbetar för sexuell likabehandling är RFSL, kolla in deras sida för den tillåtande attityd det öppna och liberala samhället borde ha.

/Olof

onsdag 26 januari 2011

Tittering Thursday - kul klipp

Kolla in det här klippet som handlar om att det är viktigt att använda kondom! För mer fakta kan vi rekommendera RFSU:s hemsida eller UMO, ungdomsmottagningen på nätet.



/Magdalena

Wordy Wednesday - fula ord på fina saker

Idag är det onsdag och på CHRIB kallar vi alltid onsdagens inlägg "wordy". Tanken är att vi ska fokusera på just ord när vi onsdagsbloggar. Frågan är ju vilka/vilket ord vi ska ta upp här idag när vi valt att ha sex som veckotema? När det gäller sex finns det många ord som betraktas som "fula" men vem är det som avgör vad som är fint eller fult?

I utbildningsradions serie på SVT finns avsnitt där man tar upp en del av alla de ord som finns för våra könsorgan (och för vad vi kan hitta på med dom!). Det finns vackra ord, fjantiga ord, roliga ord, grova ord och blyga ord. Hur många ord som helst verkar det som. I Bengt Dagrins bok Stora fula ordboken finns till exempel över 1800 ord för penis/kuken/snoppen och fler än 1700 ord för vaginan/fittan/snippan. Vilka ord man väljer att använda tycker jag snarare beror på var, när och hur man säger dom än på orden i sig. Det som är viktigt är, precis som alltid annars, att man visar respekt och inte använder ord som skadar. Det kommer nog alltid att finnas folk som tycker att sex, och prat om sex, är fult men på CHRIB tycker vi att man ska kunna prata, och fråga, om allt. Böckerna om sex och samlevnad hittar du på avdelning uVnd eller Vnd här på bibblan.

/ Ulrika

tisdag 25 januari 2011

Tipsy Tuesday - Hångla

Och det är inte bara i tv det satsas på sex! Ni har väl inte missat nya radioprogrammet Hångla som sänds i P3 på fredagar och som därefter finns att lyssna på på UR:s hemsida. Programledaren Nisse Edwall tar på ett skönt avslappnat sätt sig an olika frågor om hångel, sex, relationer och alla känslor som hör ihop med detta. Sex- och samlevnadsupplysare ger svar på frågorna och med i studion finns varje vecka en känd gäst som berättar lite om sina erfarenheter. Första avsnittet gästades av Sissela Benn som är känd för karaktären Filippa Bark, tonårstjejen med en alldeles egen och befriande syn på tillvaron. Programmet vänder sig till tonåringar i åldern 13 till 16, för en något äldre åldersgrupp sänder P3 syskonprogrammet Ligga.

Så här står det om programmet på hemsidan: ”I Hångla finns det inte någon fråga om sex och relationer som är oviktig, pinsam eller för knasig. Vi vill vara den kompis som kanske inte finns där när man behöver snacka - och garva.”

/Olof

måndag 24 januari 2011

Miscellaneous Monday - tema sex


Förra måndagen visades en ny film på SVT, Sex på kartan. Det är en animerad film som svarar på alla möjliga frågor ungdomar kan tänkas ha om sex. Filmen kan bland annat användas i sex- och samlevnadsundervisningen i skolan. Den senaste filmen i ämnet är tydligen från 1986, så det var ju på tiden att det kom en ny! Kolla in filmen på UR Play och se vad du tycker! Det finns även en bakomfilm som är kul, om hur Eksjö animation gjorde Sex på kartan. Mycket fniss... Och ikväll startar en ny TV-serie om en åttondeklass och deras funderingar om livet och kärleken, men också om deras lärare Sanna som undervisar klassen i sexualkunskap.

Med anledning av detta tänker Chrib ha en temavecka, alltså tema sex! Sex kan ju vara så mycket... Fortsättning följer imorgon!

/Magdalena

fredag 21 januari 2011

Freaky Friday: Googles namnskämt

Google kommer hela tiden med lockande nyheter i sin jakt på världsherravälde:) Deras översättningsverktyg Google Translate har dessutom visat sig innehålla en hel del skämtsamheter. I början av månaden rapporterades att namnet Lasse Berghagen översattes till Oprah Winfrey. Och fler exempel på märkliga översättningar av kändisars namn finns det. Min favorit är denna:

I alla fall jag hade tyckt att det hade vart lite freaky om mitt namn fick en liknande översättning! Någon som har fler roliga exempel?

/Olof

torsdag 20 januari 2011

Tittering Thursday - ny Widmark

För er som gillar Martin Widmarks böcker kommer här en kul nyhet: snart kommer hans nya serie till bibblan! Tyko Flores äventyr riktar sig till äldre ungdomar än LasseMajaserien, typ 10 år och uppåt. Den första delen heter Den dansande djävulen och kommer att följas av Fyrtornet i Son-Li och Polyhymnias guld.

Böckerna handlar om Tyko, 13 år, som arbetar i en silvergruva tillsammans med andra föräldralösa pojkar under väldigt dåliga förhållanden. De får bara komma upp ur gruvan en dag i veckan. Den onde hertig Mazoo ("den dansande djävulen") använder silvret för att bekosta sina lyxiga fester där han tvingar sina slavar att dansa för honom. Men när Tyko en dag får ett hemligt meddelande förändras allt...

Jag fastnade för illustrationerna till boken, otroligt stämningsskapande! De är gjorda av Henrik Tamm, animationsdesigner som bland annat jobbat med den första Narniafilmen. Kolla in hans hemsida och klippet här nere!



/Magdalena

onsdag 19 januari 2011

Wordy Wednesday - människor och andra djur

I medierna ser vi ofta hur illa vi människor behandlar andra djur. Det finns många nedslående exempel:
  • Varje höst överges hundratals sommarkatter som garanterat inte överlever vintern utan mat och skydd. Dessutom är katterna ofta okastrerade vilket också gör att antalet katter som far illa hela tiden ökar.
  • På Irland finns just nu ca 20 000 övergivna hästar. Irländska familjer som i början av 2000-talet hastigt tjänade mycket pengar, men som lika snabbt förlorade dom, köpte hästar som nu sjuka och hemlösa svälter ihjäl om ingen tar hand om dom.
  • I medierna pågår en debatt om huruvida det är okej att ha en tv-serie som går ut på att familjer får "testa" några hemlösa hundar för att sedan välja en av dom som livskamrat. Hur det går för hundarna som ingen vill ha framgår inte. Att se andra individers lidande som underhållning känns både märkligt och osmakligt.

Det finns så klart också många positiva saker som människan kan göra, och gör, för andra djur och det är viktigt att tänka på. Det är lätt att bli helt förlamad och uppgiven av allt elände man ser och hör.

Katastrofhjälp för Fåglar & Vilt (KFV) är en organisation som gör mycket gott. Förbundet bildades redan 1979 i Kristianstad/Bromölla och har lång erfarenhet av att rehabilitera djur. När man hittar ett skadat vilt djur är det inte lätt att veta hur man ska bete sig och då kan man ringa KFV som antingen kan ge råd eller själva har möjlighet att ta hand om den skadade. Om du är nyfiken på att veta mer om hur det är att jobba inom organisationen kan du kolla den här länken som CHRIB lånat från gårdagens Norra Skåne.

/Ulrika

tisdag 18 januari 2011

Tipsy Tuesday – Filmstudions vårprogram

Så börjar våren närma sig, kanske i alla fall, och Kristianstads filmstudio har släppt sitt rykande färska program för säsongen. Alla över 15 år är välkomna! Det börjar starkt den 31/1 med det japanska, Oscarsbelönade begravningsbyrådramat Avsked som återhållsamt och känsligt behandlar frågor om döden och livet. Allmänmänskligt men också väldigt specifikt för den japanska kulturen. Näst ut är Claire Denis White Material där mästerregissören återvänder till sin uppväxts Afrika och i ett laddat och mångbottnat drama berör alltid aktuella ämnen som kolonialism och rasism. Iranska Kvinnor utan män skildrar i mörkt poetiska, stundtals drömska scener några sammanlänkade kvinnoöden i shahens Iran i början av 1950-talet. Det är en lysande film som sätter fingret på orättvisor samtidigt som dess bildkraft trollbinder. Med sociologisk skärpa och skitig realism skildrar Engelen missbrukaren Lea. Parallellt berättas om hennes uppväxt i ett hem av missbruk och misshandel och hur hon i vuxen ålder kämpar för att inte utsätta sitt eget barn för samma sak. Det är en obönhörlig, men inte hopplös, skildring av det sociala arvets påverkan och kampen för att bryta den. Därefter följer Crazy Heart och Somewhere som vi tidigare skrivit om här och här på CHRIB. Säsongen avslutas med uppmärksammade Sound of Noice, som jag ännu inte sett men som förmodligen är hur bra som helst. Det är långfilmsuppföljaren till Music for one apartment and six drummers, en liten musikpärla där ett gäng trumslagare komponerar musik genom att spela på en massa vardagsföremål i en lägenhet. Läs mer på filmstudions hemsida!

/Olof

måndag 17 januari 2011

Miscellaneous Monday - hundratals hundar

Äntligen har dom fattat! Utropar alla Sveriges labradorägare. Efter 44 år har schäfern fått lämna platsen som Sveriges populäraste hundras. Allra mest populär är numera labrador retriever (eller labbe som en del kallar rasen). På tredje plats kommer den lite lurvigare kusinen golden retriever.

Statistiken kommer från Svenska Kennelklubben(SKK) och siffrorna visar hur många registrerade hundar det finns inom varje ras. (Det kan alltså finnas fler hundar i Sverige.) Totalt registrerades 57 900 nya hundar 2010. SKK tror att schäfern haft sin storhetstid. Det är många som väljer att skaffa hund efter att ha sett kändisar med en viss ras. Hundrasen chihuahua blev jättepopulär för ca 8-10 år sedan när Paris Hilton hade med sig sin lilla vovve på var och varannan bild i modetidningarna och chihuahuatrenden håller i sig. Hade man slagit ihop den långhåriga och den korthåriga modellen hade rasen toppat den svenska listan.

Hundar, precis som alla andra djur, är varken accessoarer eller små dockor som ska kläs ut. En bra hundägare väljer en ras som passar det liv som han eller hon lever och väljer inte efter hundens utseende. Hundar som behöver mycket stimulans, som till exempel vallhundar eller jakthundar fungerar inte särskilt bra i en lägenhet i stan. Om du funderar på att skaffa hund ska du ta god tid på dig och läsa på ordentligt. Här på bibblan har vi många bra hundböcker på avdelning Qdfj/husdjur.

/ Ulrika

fredag 14 januari 2011

Freaky Friday – Utanförskapet

Sveriges mäktigaste kulturpersonlighet, kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, ser helst att kulturbudgeten inte ökar. Det är symptomatiskt för högeralliansens syn på kulturen. Den ska i längsta möjliga mån bekosta sig själv, eller av biljettintäkterna från alla de som har råd med mer kultur när skatterna sänks. Av dem som är i arbete. Av dem som inte är i utanförskap. För språket är också ett kulturområde som alliansen har påverkat de senaste åren. Aldrig förut har ordet utanförskap missbrukats så, aldrig tidigare har man kommit i arbete när man fått jobb. Den allt kyligare retoriken som präglar Sverige, politiken som skapar samhällsklyftor, har så smått börjat speglas i samtidsfilmen. Nyss hade Pernilla Augusts filmatisering av Svinalängorna premiär och i dagarna belönades Babak Najafis socialrealistiska Sebbe med Filmkritikerförbundets pris Greta. Sebbe är en riktig käftsmäll som alla borde se. Det är ett smutsigt och verkligt drama om en ensam, utsatt 15-åring som bor tillsammans med sin alkoholiserade, oberäkneliga mamma i ett nedgånget bostadsområde i någon svensk stads sociala marginaler. Han är mobbad i skolan, hans mamma sviker och desperationen tilltar. Det är en film svår att värja sig mot, mörk men med ett tvetydigt slut som öppnar för framtiden. Sebbe är också en av tre filmer som är nominerad till en Guldbagge i kategorin bästa film. Den 25 januari delas priset ut. Sebbe finns att låna på bibblan.



/Olof

torsdag 13 januari 2011

Tittering Thursday - den där tekniken...

Vad gör man när tekniken inte fungerar? Lösningen finns i frukt- och grönsaksaffären...



/Magdalena

onsdag 12 januari 2011

Wordy Wednesday - första barnboksapparna


Ordet app är vanligt förekommande i dessa dagar. Än så länge finns det inte med i Svenska Akademiens ordlista, men det är nog bara en tidsfråga... App står för applikation (kan också kallas tillämpningsprogram) och är (enligt Wikipedia) en typ av datorprogram som fyller ett direkt syfte för användaren ( i motsats till exempelvis operativsystem eller programmeringsverktyg). När man i dagligt tal pratar om appar menar man antagligen en applikation för smartphones, typ Iphone.

Nu finns det ju även läsplattor att ladda ner appar till och i dagarna släpptes den mest avancerade barnboksappen hittills, Megakillen, som Ipad-app på Rabén & Sjögren. Sedan tidigare finns Mulle Meck och Prinsessan som Ipad-appar på Natur & Kultur. Kul att förlagen satsar på detta nya format, som är väldigt barnvänligt. Jag tror att barnboksapparna kan locka nya läsare som gillar det interaktiva, att själva kunna vara med i boken och upptäcka nya saker.

/Magdalena

tisdag 11 januari 2011

Tipsy Tuesday: Manga, Berlin och KB-mannen

Tittar du i bibliotekets mangahyllor kan du snabbt konstatera att utbudet domineras av långa serier med action- och äventyrsserier. De lite mer udda titlarna försvinner bland alla delar av Mästerdetektiven Conan, Bleach, Naruto och så vidare. Men tittar du lite noggrannare kommer du att upptäcka några få pärlor som sticker ut. Den japanska seriekulturen, som är väldigt omfattande, täcker ju alla genrer och målgrupper även om det inte märks så tydligt på den svenska utgivningen. Det lilla förlaget Ordbilder ger däremot ut lite smalare alster. På bibblan har vi exempelvis Iwaoka Hisaes Drömmarnas djup och Yamakawa Naotos En kopp kaffe till. I den senare berättas en rad vardagliga historier, livsöden, relationer, minidramer mot en bakgrund där vi ständigt påminns om kaffets betydelse i våra liv. Bokens första avsnitt, exempelvis, är en enda lång uttrycksfull studie i konsten att brygga ett riktigt gott kaffe. Spana också in den kusliga skräckmangan Uzumaki. Spännande, stämningsfull och riktigt snyggt tecknad.

1973 gav Lou Reed ut sin fantastiska konceptplatta Berlin, en rockopera om några utsatta individer på marginalen i en mytomspunnen stad som Reed, då han skrev musiken, aldrig hade besökt. Skivan sågades när den kom och först 2007 framförde Reed den i sin helhet vid ett liveframträdande. Konserten filmades av Julian Schnabel och i kören återfinns ingen mindre än Antony Hegarty. Finns att titta på på SVT Play!

Och något för alla biblioteksintresserade. Imorgon sänds första avsnittet av Bibliotekstjuven, en miniserie influerad av KB-mannen, bibliotekschefen som stal böcker i miljonklassen från det egna biblioteket!

/Olof

fredag 7 januari 2011

Freaky Friday – Censur

När man ser vad som händer på yttrandefrihetsfronten runtom i världen – Ungerns nya medialag som innebär ökad politisk kontroll över landets medier, åsiktsförtryck och misshandel av oliktänkande i Vitryssland, fängslande av regimkritiska filmregissörer i Iran och så vidare – känns det ganska tryggt att leva i ett land som Sverige. Lustigt i sammanhanget är dock att Sverige en gång i tiden, i ett moraliserande förflutet, var först i världen med att införa statlig filmcensur i form av Statens biografbyrå. Myndigheten bildades redan 1911 och har genom årens lopp klippt i och i vissa fall även totalförbjudit filmer. Men från och med 1 januari i år, bara månader från sitt 100-årsjubileum, är Statens biografbyrå nedlagd och filmcensuren för vuxna därmed ett minne blott. En av höjdpunkterna i den svenska censurivern blossade upp i samband med att videobandspelaren kom mot slutet av 1970-talet och diverse spekulativa, våldsförhärligande och moraliskt tveksamma, enligt dåtidens debattörer, filmer började spridas vind för våg i samhället. Än värre var att minderåriga kunde få tag i dem. Så utbröt en moralpanik som bäst kom att sammanfattas i det numera klassiska tv-programmet Studio S om videovåld. Det är roande, och skakande, tv-historia som går att titta på i SVT:s öppna arkiv på webben.

/Olof

onsdag 5 januari 2011

Wordy Wednesday - To be or not be in love

Idag är det trettonafton, dagen före trettondagen som firas till minne av de tre vise männens besök hos det nyfödda Jesusbarnet.

Trettonafton(Twelfth Night or what you will) är också en pjäs från 1601 av William Shakespeare. Pjäsen handlar om Viola som klär ut sig till sin (som hon tror) döde bror men som sedan blir kär i hertigen hon är anställd hos. Hertigen är dock förälskad i en annan och ber Viola att framföra hans frieri. Tyvärr blir den tilltänkta bruden istället förälskad i Viola! Hennes bror, som inte alls är död, har spolats upp på en strand efter ett skeppsbrott och lever i en aningen homosexuell relation med piraten Antonio. Spännande tankar och teman i en pjäs från 1600-talet, dessutom är den riktigt kul.

Berättelsen har spelats upp och filmatiserats många gånger. Själv har jag sett filmversionen från 1996 med bland andra Helena Bonham Carter och Ben Kingsley. Här finns ett litet smakprov från filmen. Vill du läsa orginalpjäsen finns den så klart här på bibblan!

/ Ulrika

tisdag 4 januari 2011

Tipsy Tuesday – Les amours imaginaires

Jul- och nyårshelger och en massa tid för filmtittande! Till min stora glädje fick jag se en rulle som var riktigt skön, ett triangeldrama, egentligen av ganska klassiskt snitt, om två vänner som faller för samma underbara kille i ett hjärtslitande verk av geniala kanadicken Xavier Dolan. Blott 21 år gammal har han tagit filmvärlden med storm, först med semibiografiska I shot my mother och nu med Hjärtslag där djup passion och trånande blickar blandas med mörkaste svartsjuka och svek. Men det är inte intrigen som gör filmen så bra utan stämningarna, musiken, det romantiska fotot (med tydliga allusioner till überromantiska In the mood for love), iscensättningarna, ytan som ger djup åt karaktärernas känslotillstånd. Slow motion, 60-talskläder och utväxlande av blickar, The Knifes Pass this on och höstlöv som singlar ner mot marken från den solglittrande himlen. Det blir stundtals riktigt vackert. Den svenska titeln kan dock inte mäta sig med det franska originalet Les amours imaginaires som bättre fångar temat, fantasins betydelse för förblindande kärlek. Hjärtslag går på Folkets bios biografer just nu och kommer förr eller senare att släppas på dvd med given plats här på bibliotekets filmhylla.

/Olof

Hjärtslag from Folkets Bio on Vimeo.

måndag 3 januari 2011

Miscellaneous Monday - Nytt år, nya böcker

När ett nytt år börjar händer något. Det känns som om det plötsligt är lite ljusare ute när det är dags att gå hem från jobbet, fåglarna sjunger annorlunda, mer vårlikt liksom, man är fylld av goda föresatser, har kanske till och med avgett nyårslöfte?! Jag hör till dem som aldrig uttalat avger nyårslöfte, men varje år tänker jag att jag ska äta mer hälsosamma och nyttiga saker och motionera mer... Förra året funkade det ett tag! Det här med det hälsosamma gäller även bokläsandet. Jag ska i år försöka överge deckarträsket och verkligen läsa det jag EGENTLIGEN vill, typ klassiker som Harper Lee's To kill a mockingbird, F. Scott Fitzgerald's The great Gatsby och den där biografin om Bang av Beata Arnborg. Eller någon av alla ungdomsböcker som är på gång till våren! Titta bara här!




/Magdalena