måndag 4 april 2011

Miscellaneous Monday - Världsscoutjamboree

I sommar samlas hela 38 000 scouter från hela världen i Rinkaby utanför Kristianstad. Under månadsskiftet juli/augusti är nämligen Kristianstad och Sveriges scouter värdar för den 22:a Världsscoutjamboreen! En jamboree är ett stort internationellt scoutläger och en världsscoutjamboree är ett läger som bara anordnas vart fjärde år. Ursprunget till ordet jamboree är omtvistat, det SKULLE kunna komma ifrån ett nordamerikanskt indianspråk och betyda ungefär munter tillställning, men det skulle också kunna komma från de australiensiska aboriginerna eller från swahilin.

På Rinkabyfältet kommer en hel stad att byggas upp och det kommer säkert att märkas inne i sta'n också att något stort pågår. Bibblan kommer också att finnas med på ett hörn... De som är födda mellan 25 juli 1993 och 27 juli 1997 (och är scouter) kan anmäla sig till Rinkabylägret, men runt om i Skåne kommer det att anordnas camp in camps, läger för alla de som av någon anledning inte kan vara med på den stora jamboreen.

Programmet för jamboreen kommer att fokusera på tre teman: möten, natur och solidaritet. Just nu finns ledare från 50 länder på plats i Kristianstad för en sista träff innan lägret. Det har bjudits på rundtur i sta'n och besök på bl a Naturum. Och i lördags offentliggjordes den officiella scoutlåten Changing the world med Daniel Lemma och lägerbandet. Lyssna här!/Magdalena

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar