onsdag 6 april 2011

Wordy Wednesday - Rödgrön bokröra 100 år

"Någon lär ha sagt: Per Albin skapade folkhemmet. Ingvar Kamprad möblerade det. Men det var Birger Wahlström som lärde svenska folket att läsa!"

Så står det att läsa på bokförlaget B. Wahlströms hemsida just nu. Förlaget fyller 100 år i år och det är flera generationer svenskar som delar bekantskapen med Kitty, Biggles, Lotta, Jolly, Hemliga sjuan, Vitnos, Tvillingdetektiverna med flera.

Den, för sin tid, ovanliga affärsidén som Birger Wahlström hade var att sprida bra böcker till så många som möjligt så billigt som möjligt. Böckerna gavs ut i ca 25.000-40.000 ex, en enorm upplaga på den tiden, och såldes av kringresande försäljare, så kallade kolportörer.

Idag har Kitty-böckerna sålts i över 4 miljoner ex bara i Sverige trots att kritiken mot massproducerad skönlitteratur periodvis varit stark. Även utgivningen riktad mot pojkar/män som till exempel Biggles, förlagets västernserier och de hårdkokta deckarna har kritiserats under åren. Smaken är som bekant olika men faktum kvarstår, förlaget fyller 100 år i år så böckerna har nått sin läsekrets. Vill du läsa mer hittar du en hel del på förlagets hemsida.

Jag säger grattis och tack för alla mysiga lässtunder jag hade som barn tillsammans med "ungdomsböckerna med röda (för flickor)och gröna (för pojkar) ryggar".

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar