onsdag 13 april 2011

Wordy Wednesday - nanny på nätet


Häromveckan var jag på en intressant föreläsning. Det var Elza Dunkels från Umeå universitet som skulle berätta; "Vad gör unga på nätet". Föreläsningen kom dock snarare att handla om vilka attityder unga (och vuxna) har till lärande och till det sociala liv som levs på nätet. Den vuxna publiken, mest lärare, fick sig nog en del nyttiga tankeställare.

Ett bra exempel på hur olika vi ser på saker och ting är följande samtal som Elza återberättade: Mamman varnar för att lägga ut alltför mycket personlig info på nätet; tänk om en blivande arbetsgivare hittar olämpliga saker när han/hon googlar dotterns namn om 10 år? Dottern svarar att om bilder från en fest för tio år sedan gör att hon inte får jobbet vill hon förmodligen inte jobba på den arbetsplatsen. Dessutom verkar det väl mer underligt om chefen INTE hittar nåt om han/hon googlar dotterns namn?

Elza Dunkels hade också en hel del klokt att säga om dagens skola som fortfarande inte lyckats integrera den nya tekniken och elevernas nya digitala kunskaper i undervisningen. Jag tycker att mycket av det hon säger låter klokt men jag undrar vad ni som är unga själva tycker? Vill ni läsa mer kan ni med fördel kolla in bloggen Net Nanny. Namnet på bloggen har valts med ironi eftersom Dunkels inte anser att vuxna ska övervaka utan istället samtala med sina barn och ungdomar.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar