onsdag 11 maj 2011

Wordy Wednesday - Hej matematik!


Jag lyssnade på radioprogrammet Spanarna i fredags. En av deltagarna, Jessika Gedin, gjorde en spaning som handlade om matematik. Hon försökte få lyssnarna att förstå hur vackert och spännande det är med siffror, det handlar om att knyta matten till verkligheten, att förstå hur mycket av livet som handlar om matematik. Eftersom jag själv är något skeptisk blev jag inte övertygad.

Jessika tipsade dock om en ny matematikbok; Östberga Komvux, matte för vuxna med särskilda behov av Ebrahim Isaacs som faktiskt gjorde mig lite nyfiken. En mycket annorlunda bok med räkneexempel från det verkliga livet, bland annat från den kriminella världen! Hur snabbt måste rånarna springa för att hinna undan polisens hundar? Hur mycket knark hinner man spola ner innan polisen kommer? Hur långt kan man köra i en stulen bil innan man måste dumpa den? Även räkneexempel som bygger på önskat modell-BMI eller på vilken hudfärg/vilket namn som genererar flest jobb finns med i boken. Kanhända att alla vi som inte gillade boken Hej matematik! på 1970-talet äntligen förstår tjusningen med matematik?

Värt att veta: När (amerikanska?) barn fick önska vilka jobb som den nya yrkesarbetande I can be-Barbiedockan skulle ha hamnade datatekniker högst upp på önskelistan. Datatekniker-Barbie fick platta fötter, rosa glasögon och rosa laptop...

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar