måndag 31 maj 2010

Miscellaneous Monday - kan man slåss för fred?

Idag hade jag tänkt skriva om J R R Tolkiens magiska värld och om den struliga filmatiseringen av The Hobbit. Men jag väljer istället att skriva om vår egen, märkliga och svårbegripliga, värld. (Vill du läsa om filmstrulet hittar du en artikel här.)

Tidigt i morse blev fartygskonvojen Ship to Gaza brutalt stoppad av israeliska soldater. Israel bordade skeppen på internationellt vatten. Flera personer dödades och många skadades. Fartygen var på väg med mat, mediciner och andra förnödenheter till den instängda civilbefolkningen i Gaza. Ombord på de 6 båtarna finns ca 700 passagerare/aktivister; politiker, överlevande från Förintelsen, lagstiftare, nobelpristagare med flera. På det svenskgrekiska fartyget Sofia finns bland andra författaren Henning Mankell och miljöpartiets Mehmet Kaplan.

Ship to Gaza är en väl uppbyggd internationell organisation som inte tar ställning i konflikten mellan Israel och Palestina. Det man kräver är att mänskliga rättigheter och internationell lagstiftning ska gälla även i det ockuperade Gaza. Organisationen vill nå resultat utan våld, istället använder man sig av civil olydnad.

Chefen för FN:s bistånd i Gaza har uppmuntrat omvärlden till att bistå Gaza med humanitärt bistånd. Det enda sättet för hjälpen att nå fram är sjövägen.

Ship for Gaza har ett enda syfte - att hjälpa människor i nöd. Idag var detta inte ett tillräckligt bra skäl för att få militären att låta bli att skjuta. Det är en stundtals grym värld vi lever i. Förhoppningsvis befinner sig de människor som idag offrade sina liv för freden i en bättre värld nu.

/Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar