onsdag 19 maj 2010

Wordy Wednesday - iskalla killar

Nöden är uppfinningarnas moder. I alla fall om man ska tro det gamla talesättet. Vissa uppfinningar, som till exempel hjulet, tändstickan, penicillinet, eller elmotorn, är saker som verkligen har förändrat, och underlättat, livet för oss människor. Det är inte så svårt att förstå och vi kan alla sända en tacksamhetens tanke till dessa kloka män och kvinnor.

Lite krångligare blir det när det handlar om upptäckter och uppfinningar som är svåra att se med blotta ögat, till exempel forskning kring nya grundämnen. Jag trodde att antalet grundämnen var konstant men där hade jag fel. Nyligen har forskarna upptäckt ännu ett, arbetsnamnet är ununseptium (117-ium), och fler grundämnen förväntas dyka upp. Spännande att se vad vi kan ha för nytta av dessa i framtiden.

De flesta av oss har idéer eller drömmar som vi vill förverkliga. Kanske har du en idé som så småningom kan förändra världen (eller åtminstone ditt eget liv)?
På biblioteket hittar du många spännade och inspirerande böcker om människor som gått sin egen väg, vägrat ge upp och så småningom nått sitt mål. Fråga oss gärna!

Ett exempel på personer som lyckats förverkliga sin dröm är kompisarna Ben Cohen och Jerry Greenfield som startade sin ekologiska glassproduktion redan 1978. De avhoppade studenterna köpte en brevkurs i glasstillverkning för 5 dollar (!) och började sen tillverka miljövänlig glass i en nerlagd bensinmack i Vermont, USA. Idag finns deras Ben & Jerry-glass att köpa i över 30 länder och det är bland andra jag väldigt glad för!

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar