onsdag 5 maj 2010

Wordy Wednesday - allt för min syster?

Igår kollade jag på filmen "Allt för min syster" med bland annat Cameron Diaz och Alec Baldwin. Regissör är Nick Cassavetes som också regisserat "The Notebook". (Lina skrev om den här på bloggen för ett tag sedan.) Även den här dvd:n får dig (troligtvis) att både skratta och gråta. Filmen är tämligen lättsmält, ingen stor upplevelse i sig, men ämnet är nytt och satte igång många tankar. Filmen bygger på boken med samma namn (eng. My sister´s keeper) av den amerikanska författaren Jodi Picoult.

Berättelsen kretsar kring familjen Fitzgerald vars vardag slås i spillror när 5-åriga dottern Kate insjuknar i leukemi. För att rädda henne bestämmer sig föräldrarna för att skaffa ett genetiskt kompatibelt syskon som ska kunna donera blod, stamceller och eventuellt även sin ena njure till sin storasyster. Hela familjens liv kretsar kring den sjuka dottern och ingen av familjemedlemmarna lever ett normalt liv. Lillasystern Anna upplever att hon bara finns till för att rädda sin syster, att ingen ser henne eller uppskattar henne för vem hon är.
Efterhand som Kate blir sjukare blir behovet av Annas njure allt större. Men Anna vill inte mer. Hon säger stopp - hela hennes liv har hon fått stå ut med tester, sprutor och smärta för att hjälpa sin syster och nu räcker det. Frågan är hur mycket man kan eller ska offra för en annan människa? Anna och hennes mamma är inte överens och Anna vänder sig därför till en advokat för att få rätt att bestämma över sin egen kropp - för första gången i sitt 13-åriga liv.

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar