onsdag 12 maj 2010

Wordy Wednesday - kan kvinnor i Cannes?

Idag startar filmfestivalen i Cannes. Om jag uppfattade radions nyheter rätt är det 19 män och 1 (!?) kvinna som har chans att vinna en eftertraktad Guldpalm. Det känns inte helt rättvist. Tror inte att det beror på att männens filmer är bättre. Däremot kan det bero på att det är fler män än kvinnor som jobbar som regissörer. Men varför är det så? Under våren har det pågått en debatt i medierna om könsfördelningen inom film och teater och den lär fortsätta...

Årets Cannes-festival inleds med den maffiga mainstreamfilmen Robin Hood av regissören Ridley Scott. Precis som i hans film Gladiator är det Russell Crowe som spelar huvudrollen.
(Andra kända namn i rollistan är Max von Sydow och Cate Blanchett.) I Scotts film är det inte den traditionella Robin Hood vi möter utan snarare Robin innan han blev Hood. När Robin Locksley återvänder till England, efter att under lång tid stridit vid Richard Lejonhjärtas sida, upptäcker han att allt inte står rätt till i kungadömet och hans kamp mot överheten tar sin början.

På biblioteket kan du naturligtvis låna den klassiska berättelsen om Robin Hood och alla hans vänner i Sherwoodskogen. Är du sugen på att läsa mer får du inte missa Mats Wahls bok Hood som kom ifjol, i boken tolkar författaren den klassiska legenden på sitt eget sätt.

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar