måndag 8 mars 2010

Miscellaneous Monday - Äntligen!

Måndagen den 8 mars... Vad ska jag blogga om idag? Kvinnodagen eller Oscarsgalan, könsmaktsordning eller glamour? Livet är sällan svart eller vitt. Som kvinna är det faktiskt helt okej att ha skyhöga klackar och paljettklänning samtidigt som man kräver lika lön och en man som stannar hemma hälften av dagarna när barnen är sjuka.

Även om svenska kvinnor på många sätt är mer jämställda än kvinnor i andra länder finns det fortfarande en hel del kvar att kämpa för. Det finns massor av exempel på hur skev könsfördelningen i samhället är men bara en sån sak som att det år 2010 är helt okej att ge en kvinna lägre lön än en man, för exakt samma arbete, (bara för att hon är kvinna) gör åtminstone mig förbannad! På bibblan har vi många böcker för dig som vill lära dig mer om feminism och kvinnokamp, kolla in hylla Ohja på vuxenavdelningen eller hylla uOhja på Barn & Unga.

Helgens Oscarsgala såg på många sätt ut som den brukar men med ett stort undantag; för första gången gick det mycket eftertraktade priset för bästa regi till en kvinna! Katheryn Bigelow fick en Oscar för sitt regiarbete med filmen The Hurt Locker som utspelar sig under Irakkriget. Filmen vann sex Oscar medan favorittippade Avatar (som regisserats av Bigelows ex-make James Cameron!) "bara" fick tre gyllene gubbar.

Så fick dom varandra till slut; Oscar och Eva/kvinnan,åtminstone här på CHRIB!

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar