onsdag 31 mars 2010

Wordy Wednesday - annat perspektiv

Att få perspektiv på saker brukar vara nyttigt. Att se på livet med någon annans ögon kan ge insikter och utsikter man annars aldrig skulle fått. Böcker ger oss fantastiska möjligheter att få leva ett annat liv, i en annan kropp, i ett annat land, i en annan tid.

Just nu läser jag Stephenie Meyers Genom dina ögon. I hennes Twilight-serie ser vi världen bland annat ur ett vampyrperspektiv, långt från människornas värld men ändå mitt i den. Vampyrernas verklighet är inte helt olik vår. I Genom mina ögon är perspektivet något helt annat. I en inte alltför avlägsen framtid har jorden invaderats (eller fått hjälp beroende på perspektivet!)av Själarna. Själarna flyttar runt mellan planeterna och lever i olika individer/värdar; sjögräs, blommor, djur eller människor. Alla har sitt existensberättigande och alla är lika mycket värda. Eller inte?
Boken inleds med att själen Vandraren, efter att ha legat nerfryst i väntan på lämplig värd, inplanteras i den unga tjejen Melanie. En av de få människor som finns kvar och som kämpar mot Själarnas invasion. Berättelsen är ganska svår att komma in i eftersom Vandrarens perspektiv är så skilt från vårt men efter hand så förstår man mer och mer och en ny värld öppnar sig. Boken väcker många tankar om vad en människa egentligen är och om hur vi tar hand om varandra och vår värld. Spännande och häftigt.

I sammanhanget måste jag också tipsa om serien Vargbröder av Michelle Paver och om Under skinnet av Michel Faber som alla ger nya perspektiv på tillvaron och lämpar sig väl för sträckläsning i påsk!

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar