måndag 22 mars 2010

Miscellaneous Monday - telefoner och telefånar II

Mobiltelefonens uppfinnare Martin Cooper står så vitt jag vet inte staty någonstans. Men han borde kanske få ett minnesmärke rest i korsningen 56:e gatan/Lexington Avenue i New York. Det var just där han stod när han ringde världens första mobilsamtal den 3 april 1973. Mobilen vägde nästan ett kilo och batteritiden var endast 20 minuter. Många tyckte han var tokig, varför skulle nån vilja gå omkring och prata i telefon? (Uppenbarligen en hel del människor!) Vem han ringde? Han ringde en konkurrent, bara för att retas.

Mer telefånerier:
• De första mobila telefonernas tyngd, volym och strömbehov gjorde att de måste monteras i en bil, varför de ofta även kallades biltelefoner. Den huvudsakliga benämningen blev dock Mobiltelefon som fortfarande används även om dagens ficktelefoner.
• Världsmästaren i långt telefonsamtal heter Sunil Prabhakar. Han pratade oavbrutet i 50 timmar. (Borde inte vara så svårt att slå, var håller alla nyförälskade tonåringar hus?)
• Tycker du att telefonräkningen känns hög? När en man i Malaysia dog upptäckte sonen en telefonräkning på 218 miljarder dollar, att betalas inom 10 dagar! (Slutet på historien är oklart.)
• Det finns en hel del telefonlåtar men en av de mest kända är Ring, Ring med ABBA. Låten sålde 100 000 ex på kort tid och svenska folket rasade över att låten endast blivit trea i 1973 års svenska Melodifestival.

Till sist, ett litet mobilt boktips: När tonårshäxan Sabrina skrivit på ett nytt kontrakt med telefonföretaget i Den andra världen upptäcker hon att hennes mobil har en inbyggd ordningspolis som tvingar henne att alltid säga sanningen. Något som ställer till stora problem. Vill du låna boken så finns den här.

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar