måndag 15 mars 2010

Miscellaneous Monday - telefoner och telefånar

Äntligen över! Melodifestivalhysterin alltså. Vann rätt låt? Det är en fråga som det naturligtvis inte finns nåt svar på i år heller. Inte ens blogbabes:en är eniga så det är lika bra att släppa ämnet.

En annan fråga man kan ställa sig är om det verkligen var Alexander Graham Bell som uppfann telefonen 1876? Det fick åtminstone jag lära mig i skolan. Men enligt den amerikanska kongressen är detta inte sant. År 2002 fastslog man att Bell stulit uppfinningen från italienaren Antonio Meucci som redan 1854 byggde den första telefonen. Bättre sent än aldrig sa italienarna som länge hävdat att Bell var en bluff.

Mer telefånerier; hur svarar du i din telefon? Bell rekommenderade ett käckt "ahoy!" eller ännu hellre "ahoy ahoy!". Bells förslag slog dock aldrig igenom. Istället var det en annan berömd uppfinnare - Thomas Alva Edison - som 1877 kom på en hälsningsfras som faktiskt funkar än idag, nämligen "hello!"

Ännu en berömd man bör nämnas i sammanhanget: Författaren Mark Twain(1835-1919) var tokig i ny teknik och nya apparater, prylgalen skulle vi säga. Han var en av de första som skaffade telefon och han hade naturligtvis en skrivmaskin. Tyvärr försökte han även lansera både egna och andras mindre lyckade uppfinningar vilket fick till följd att pengarna sinade. Han blev tvungen att skriva mer och mer för att försörja sig vilket fick till följd att vi idag kan njuta av klassiker som Huckleberry Finn och Prinsen och tiggarpojken. Med andra ord; det som kan tyckas vara ett misslyckande kan visa sig vara motsatsen!

/ Ulrika

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar