tisdag 16 mars 2010

Tipsy Tuesday – om vårkänslor och kärlek

Nu när man nästan kan känna doften av våren får man lätt lite vårkänslor och kanske kommer även andra känslor närmare ytan. Det är inte för inte som många pratar om att vi har lättare för att bli kära på våren, för visst blir allt lite enklare och mysigare?

En av mina absoluta favoritkärleksromaner är Jane Austens gamla klassiker Stolthet och fördom. Den handlar om familjen Bennet: mor, far och fem (!) döttrar som lever i 1800-talets England. Mrs Bennets högsta önskan är att få alla sina döttrar fördelaktigt bortgifta, vilket hon också kämpar för (kanske kunde hon göra det på ett smidigare sätt...). De som främst står i centrum är den något högdragne Mr Darcy och näst äldsta dottern i familjen Bennet, Elizabeth. Deras relation börjar mindre bra, fortsätter ännu värre, och hur ska det då gå till slut...? Jag tycker verkligen att Austen lyckades med att skapa den där elektriska spänningen de här karaktärerna emellan, vilket även återskapats på ett bra sätt i BBC:s tv-serie med samma namn (Jennifer Ehle och Colin Firth i huvudrollerna). Kolla här för ett litet smakprov! Den har vi dock inte på bibblan (inte på DVD, vill säga), men vi har filmen med Kiera Knightley som Elizabeth Bennet och Matthew MacFadyen som Mr Darcy (även om den enligt min åsikt inte är riktigt lika vass som tv-serien). Vill du se trailern, kolla här! Läs boken, eller se filmen, och njut!

En annan, lite annorlunda, bok om kärlek är Nick och Norahs oändliga låtlista av Rachel Cohn och David Levithan (som även den filmatiserats - trailern kan du se här). Den handlar (såklart) om Nick och Norah som träffar varandra på en konsert; båda har jobbiga förhållanden bakom sig, som de har svårt att glömma. Trots det tillbringar de natten tillsammans; de far runt i New York på jakt efter en hemlig konsert med bådas favoritband. Händelserna skildras ur både Nick och Norahs perspektiv (i vartannat kapitel). En varm bok om kärlek och samhörighet, om att hitta sin like. En feel good – historia, helt enkelt. Både boken och filmen finns på bibblan! Välkommen hit!

/Lina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar