tisdag 7 september 2010

Tipsy Tuesday - Somewhere & Tusen gånger starkare

Världens äldsta filmfestival, den i Venedig, är i full gång och som vanligt när det är festivaler på gång lusläser jag programmet för att få tips om vilka filmer jag ska se inom en förhoppningsvis snar framtid. I år är Sofia Coppola med och tävlar med sin nya film Somewhere, ett drama kretsande kring relationen mellan en filmstjärna och hans 11-åriga dotter. Av trailern att döma verkar det vara en både fin och lågmält humoristisk berättelse om en frånvarande pappas nya erfarenheter i mötet med sitt barn. Filmen har självbiografisk grund, Sofias egen pappa, den berömda regissören Francis Ford Coppola var ofta iväg på uppdrag och filminspelningar när hon var liten.

Somewhere har svensk premiär den 22 oktober. Om ni inte redan har sett Sofia Coppolas tidigare filmer så passa på och se dem innan dess. Hon debuterade med den sköna Virgin
suicides, en skruvad coming-of-age-rulle som i ett slags magisk realism och med snyggt foto berättar den svarta historien om några hårt hållna tonårsdöttrar som en efter en begår självmord. Några år senare regisserade hon den moderna klassikern Lost in translation, ett bitterljuvt drama om två vilsna personer som finner varandra i en hotellbar i Tokyo blandat med japanexotism och några slapstickiga kulturkrocksscener. Hennes tredje film Marie Antoinette är en riktigt kitschig och överdådig kostymfilm där Kirsten Dunst axlar rollen som den unga drottningen i en kanske inte helt korrekt historieskildring. Alla tre finns att hyra på bibblan!Nu börjar också nedräkningen till premiären av Tusen gånger starkare, filmatiseringen av Christina Herrströms roman med samma titel. 24 september får vi se hur det gått att göra film av historien om osäkra Signe som vantrivs i sin klass bland stökiga killar och dömande tjejer och starka nykomlingen Saga som rör om bland alla invanda normer och hierarkier. Förhoppningsvis väcker filmen samma tankar om genusstrukturer och sociala spel som romanen gjorde. På Youtube finns smakprov.
/Olof

2 kommentarer:

  1. Välkommen hit! Ser lovande ut ;-)

    SvaraRadera
  2. Tack anonym! Ska bli roligt att skriva ett tag här på bloggen...
    /Olof

    SvaraRadera