onsdag 29 september 2010

Wordy Wednesday - är en demokrat svensk?

I kölvattnet efter valet diskuteras det flitigt om hur sverigedemokraterna vill att deras Sverige ska se ut. Nu, äntligen, tycks övriga partier villiga att bemöta sd:s argument vilket leder till att tittarna/lyssnarna förhoppningsvis kan skaffa sig en klarare uppfattning om vad det nya riksdagspartiet egentligen vill.

I veckan lyssnade jag på P1-morgon där sverigedemokraternas kulturpolitiska talesman Mattias Karlsson diskuterade det svenska kulturarvet med Jan Nordwall från Sveriges Hembygdsförbund. Sverigedemokraterna vill att statliga kulturpengar går till sådant som som "bevarar det svenska kulturarvet". Bland annat nämns hembygdsföreningar och folkdanslag.

Sd vill att den traditionella svenska kulturen ska bevaras men frågan är vad som är svensk kultur? Under årtusenden har folk flyttat mellan städer, landskap och länder. Samtidigt har dom tagit med sig sin kultur som därmed också spridits och ofta integrerats i den nya miljön.

Var går gränsen? Är kåldolmar verkligen svensk husmanskost när maträtten kommer från det gamla Osmanska riket? Är folkdräkter, som vi idag är vana att se dom, en svensk tradition när de började användas så sent som vid sekelskiftet 1800-1900? Är de danser som svenska folkdanslag dansar, polska från Polen eller schottis från Skottland, svenska? När blir något eller någon svensk?

Jan Nordwalls svar var att all kultur som förekommer bland svenska medborgare är svensk kultur och han är emot den kulturkonservatism som sd tycks förespråka.
Mattias Karlssons svar var något mera oklart.

Vill du själv höra inslaget finns det här.

Enligt Svenska Akademiens ordbok (SAOB) står det grekiska ordet demokrat för en "person som hyllar folksuveränitetens princip; person som gynnar o. arbetar för folkets, dvs. alla (myndiga) medborgares deltagande" Kan vara bra att känna till.





/Ulrika

2 kommentarer:

  1. Folkdräktstraditionen är betydligt äldre än sekelskiftet 1800/1900, låt vara att många dräkter har rekonstruerats eller t.o.m. nydesignats under det senaste århundrandet.

    Annars underblåser bara Nordwall med sina tramsargument den kontraproduktiva och tröttsamma kulturrelativism som bara ger SD:arna vatten på sin kvarn och lett till att uppretade människor röstat in dem i maktens korridorer.

    För att vara petig vill jag f.ö. passa på att nämna att schottis har sitt ursprung i Böhmen, inte i Skottland så som det ofta påstås...

    SvaraRadera
  2. Hej Mikael! Tack för dina åsikter. Som etnolog är jag väl medveten om att folkdräktens historia inte tar sin början vid förra sekelskiftet. Jag syftade på de dräkter som i nationalistisk yra skapades då, därav formuleringen "som vi idag är vana att se dom".
    Vad gäller schottisens ursprung kan jag bara hänvisa till Wikipedia, mina egna kunskaper inom området är tyvärr för dåliga.
    Vänliga hälsningar Ulrika

    SvaraRadera